La Vanguardia (Català)

Tribut ecològic

Territori, en canvi, insisteix que s’ha de cobrar l’any 2019

- ANTONIO CERRILLO

El Departamen­t d’Economia endarrerei­x fins al 2020 l’aplicació de l’impost al CO2 dels vehicles previst a la llei del Canvi Climàtic.

Nou retard en l’aplicació de l’impost català al CO2 dels vehicles, una de les mesures estrella previstes en la llei de Canvi Climàtic (aprovada pel Parlament el juny del 2017). El Departamen­t d’Economia té previst començar a cobrar l’impost del CO2 als vehicles a partir del 2020. Això comportari­a un retard de dos anys respecte al primer anunci. Albert Castellano­s, secretari general del Departamen­t d’Economia, va afirmar que tot i que la pretensió era cobrar l’impost a començamen­ts de l’any que ve, “arribaríem molt justos per poderlo posar en vigor a finals del 2019”, per la qual cosa la previsió és introduir-lo el 2020. És a dir, no es cobraria de manera retroactiv­a i es demorarà fins al 2020, segons va avançar l’agència ACN.

Errors formals, dificultat­s tècniques i una certa imprevisió són algunes de les causes que expliquen aquest retard. Als contratemp­s tècnics s’hi va unir la suspensió cautelar de la llei de Canvi Climàtic al Tribunal Constituci­onal (arran d’un recurs del govern del PP). Després que s’aixequés aquesta suspensió cautelar de la llei (a l’abril), el Govern va anunciar que l’impost s’aplicaria “com més aviat millor” i apuntava que, tot i que es configurar­ia el 2019, s’aplicaria amb caràcter retroactiu per cobrar-se amb data de 2018. El Departamen­t de Territori va informar posteriorm­ent que els problemes tècnics detectats (quan es va elaborar el reglament) obligarien a modificar la llei, per la qual cosa la previsió era que entrés en vigor el segon semestre del 2019. Ara Castellano­s indica que no hi hauria temps material per al 2019, un any que es faria servir per elaborar el reglament.

El Departamen­t d’Economia al·lega diversos motius per justificar els retards. Afirma que l’Agència Tributària ha rebut tard el cens de vehicles (lliurat per la Direcció General de Trànsit, ja amb el PSOE a l’Executiu) i que ha de ser “depurat” per aplicar l’impost. A més, falta aclarir que hauran de pagar l’impost vehicles de flotes d’empreses no establerte­s a Catalunya. I als vehicles vells se’ls ha de precisar que se’ls aplicarà un càlcul estimatiu de la quantia de l’impost, atès que no tenen fitxa tècnica amb l’emissió de CO2 per km. Tot això donarà peu a modificar la llei.

“Tot són pegues per a aquest impost. Al Departamen­t d’Economía no li agrada”, sentencia David Cid, diputat d’ICV al Parlament. “Ara el Departamen­t d’Economia deixa en molt mal lloc el de Territori, ja que el conseller Damià Calvet va dir que es cobraria l’1 de gener del 2019”, afegeix el diputat. Fonts del Departamen­t de Territori van ratificar que la seva voluntat és “cobrar l’impost el 2019, tal com va dir el conseller”.

Com que es tracta d’un tribut progressiu, el propietari d’un cotxe mitjà que emeti entre 120 i 130 grams de CO2 per km, hauria de pagar uns cinc euros anuals; si depassa els 200 grams de CO2 podria superar els 80 euros. El Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat espera recaptar uns 90 milions d’euros l’any, que haurien de servir per nodrir un Fons Climàtic (per afavorir la transició energètica) i un Fons del Patrimoni Natural, per finançar la protecció d’espais naturals. Malgrat tot, el govern actual del PSOE encara no ha retirat el recurs contra la llei catalana de Canvi Climàtic (per bé que va prometre que ho faria), mentre que l’impost és objecte de debat en el si de la comissió bilateral EstatGener­alitat. Alguns advocats de l’Estat volen estudiar si amb la seva aplicació hi pot haver una doble imposició.

L’Agència Tributària al·lega que ha de depurar el cens de cotxes que li va transferir Trànsit

 ?? CÉSAR RANGEL ?? El Govern preveu cobrar un impost pel CO2 que emeten els vehicles, tot i que encara hi ha moltes incerteses
CÉSAR RANGEL El Govern preveu cobrar un impost pel CO2 que emeten els vehicles, tot i que encara hi ha moltes incerteses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain