La Vanguardia (Català)

París pren mesures sense precedents, com en la vigília d’una guerra

- Correspons­al

París s’ha preparat per a la jornada d’avui dissabte com si esperés la invasió dels bàrbars, com si la ciutat s’hagués de veure engolida per una guerra. Hi haurà uns 8.000 policies desplegats. A les zones més cèntriques i visitades de la capital tancaran les botigues, els restaurant­s, els museus, monuments com la torre Eiffel, grans magatzems com les galeries Lafayette o Printemps i moltes estacions de metro. El Govern mateix ha fomentat una alarma total.

L’anunciada protesta de les armilles grogues –la quarta manifestac­ió a la capital des del 17 de novembre– desperta totes les pors, tenint en compte els precedents. La seguretat serà prioritàri­a no només a París sinó a tot el territori. S’han mobilitzat 89.000 agents a nivell nacional. Estaran en alerta les unitats especials d’elit, els GIGN, per al cas de fets molt greus o que les institucio­ns de l’Estat estiguessi­n amenaçades. A les xarxes socials s’han detectat intencions molt inquietant­s de grups radicals que aprofiten el moviment de les armilles grogues per sembrar el caos, destruir propietats i fer pillatge. És possible que vagi a París gent armada i disposada a tot. La policia va confiscar a Montauban 28 còctels molotov i tres bombes casolanes a un grup d’armilles grogues radicals.

“Aquestes últimes setmanes s’ha fet néixer un monstre que s’ha escapat dels progenitor­s”, va dir el ministre de l’Interior, Christophe Castaner. El prefecte de policia de París, Michel Delpuech, va assegurar ahir a la nit que s’ha donat la consigna a les forces de l’ordre que no es continguin a l’hora d’efectuar detencions. La prioritat és mantenir la seguretat i no permetre que la situació degeneri. “Detenir, detenir, detenir”, va repetir Delpuech, com si es tractés del lema del dia.

Delpuech va confirmar que es continuara­n utilitzant les polèmiques granades GLI-F4, que contenen 25 grams de TNT i poden causar, en alguns casos, greus lesions. Són granades mixtes, molt potents, amb gasos lacrimògen­s i d’efecte eixordador. El prefecte en va justificar l’ús, encara que la resta de països europeus no les utilitzen, per la necessitat d’autodefens­a de la policia. Els advocats de diversos ferits per aquestes granades van demanar que es retiressin. A la manifestac­ió de París de dissabte passat es van llançar més de 300 artefactes d’aquesta mena.

Mentre que el president Emmanuel Macron guarda silenci –està previst que s’adreci al país la setmana que ve–, ahir a la nit el primer ministre, Édouard Philippe, es va reunir amb una delegació de les autodenomi­nades armilles grogues lliures, les moderades, que rebutgen la violència i van recomanar no desplaçar-se a París. En aquest grup hi havia Jacline Mouraud, una de les iniciadore­s del moviment, i Benjamin Cauchy, de Tolosa de Llenguadoc, una de les veus més freqüents a els mitjans. Aquests activistes pretenen iniciar un diàleg estructura­t amb el Govern. Aquesta distensió, però, va arribar massa tard per desactivar el perill d’avui a París, perquè els més radicals no escolten raons i fins i tot amenacen de mort els moderats.

El primer ministre rep un grup d’‘armilles grogues’ moderades per iniciar el diàleg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain