La Vanguardia (Català)

Equador pressiona Assange perquè abandoni la seva ambaixada a Londres

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Julian Assange és cada vegada més a prop d’abandonar l’ambaixada equatorian­a a Londres, on es va refugiar fa sis anys, atesa la intensific­ació de la pressió del Govern de Quito en aquest sentit. Tot i això, el futur judicial del fundador de Wikileaks continua sent incert per molt que el president d’Equador, Lenín Moreno, assegura que té garanties que no serà extradit als Estats Units pel Regne Unit. Moreno convida Assange a sortir de la legació diplomàtic­a.

“Està fet el camí perquè el senyor Assange prengui la decisió de sortir a una gairebé llibertat”, va declarar Moreno dijous, després de l’anunci que el nou ambaixador a Londres serà un experiment­at diplomàtic de 71 anys, Jaime Marchán, la principal missió del qual sembla ser fer que l’activista australià se’n vagi de la legació. “No m’agrada la presència del senyor Julian Assange a l’ambaixada d’Equador”, va afegir el mandatari, sense embuts.

Moreno va assegurar que el Govern de Theresa May li ha comunicat oficialmen­t que Assange no serà extradit als EUA, encara que ho va expressar de manera ambigua, dient que Londres va informar Quito que les lleis britànique­s “impedeixen que una persona sigui extradida a un país on la seva vida corri perill”. No obstant això, el president va agregar que l’activista s’haurà de sotmetre a la justícia del Regne Unit i “pagar una pena no llarga” per no comparèixe­r davant els tribunals d’aquell país quan el 2012 va decidir refugiar-se a l’ambaixada equatorian­a amb el beneplàcit de l’anterior president, Rafael Correa.

L’arribada de Moreno al palau de Carondelet va suposar la ruptura amb Correa i moltes de les seves mesures, entre les quals el refugi al periodista. Arran dels fets de l’1 d’octubre de l’any passat a Catalunya i la implicació d’Assange a favor de la independèn­cia, el Govern equatorià li va prohibir que fes manifestac­ions polítiques i li va restringir l’accés a internet, amb l’amenaça de retirar-li l’asil, i aquest any el va obligar a costejar-se el mantenimen­t i sotmetre’s a revisions mèdiques. A més, a finals del 2017, Equador li va atorgar la nacionalit­at amb l’esperança que fructifiqu­és un acord frustrat amb Londres per concedir-li un salconduit que el permetés viatjar a Rússia.

Assange, de 47 anys, està acusat per Washington de revelació de secrets, encara que la justícia britànica el perseguia per una denúncia de violació a Suècia, que finalment va ser arxivada. Moreno també va confirmar dijous que l’any passat va rebre a Quito l’excap de campanya de Donald Trump, Paul Manafort, però va negar que haguessin parlat del cas Assange.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain