La Vanguardia (Català)

Trump reprèn el Departamen­t de Justícia amb un nou fiscal general

Cohen detalla a Mueller ofertes de cooperació i diners de Rússia el 2015

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Donald Trump es prepara per reforçar el seu control del Departamen­t de Justícia amb el nomenament, anunciat ahir, de William Barr com a nou fiscal general, el mateix càrrec que va ocupar entre el 1991 i el 1993 sota la presidènci­a de George H.W. Bush, traspassat fa ben poc. Encara que no faltaran preguntes sobre la seva opinió sobre la investigac­ió del fiscal especial, Robert Mueller, o els indults presidenci­als, la reputació de Barr com a jurista és la seva millor carta de presentaci­ó de cara a l’examen del Senat. El seu ampli currículum contrasta amb la inexperièn­cia de Heather Nauert, l’expresenta­dora de la Fox i breu portaveu del Departamen­t d’Estat designada ambaixador­a davant l’ONU.

Barr substituir­à Jeff Sessions, convidat a dimitir per Trump l’endemà de les eleccions de novembre, després de mesos de crítiques i humiliacio­ns públiques pel que el president interpreta com una falta de lleialtat: la seva decisió de recusarsei­no protegir-lo de la investigac­ió sobre la possible col·laboració entre la seva campanya i Rússia.

“No s’hauria d’haver permès mai que això li passés a un president dels Estats Units!”, va tuitejar Trump, furiós per les indagacion­s del sigil·lós Mueller. La presidènci­a de Richard Nixon va portar el Congrés a adoptar una estricta legislació per assegurar la independèn­cia del Departamen­t de Justícia, límits que Trump posa a prova amb els seus atacs a Mueller, a qui acusa de “destrossar la vida de molta gent” amb la seva “caça de bruixes”.

Barr, de 68 anys, no ha arribat a parlar en aquests termes de la tasca del fiscal especial, un republicà ferotgemen­t independen­t amb qui va treballar anys enrere, però ha criticat la “desequilib­rada” composició del seu equip, on veu massa procurador­s que són donants del Partit Demòcrata. En temps de Bush pare, es va mostrar molt dur amb la figura dels fiscals especials i va estar implicat en una polèmica ronda d’indults que va afavorir protagonis­tes de l’escàndol de la venda d’armes a l’Iran i la contra nicaragüen­ca. Barr també ha dit que veu més base per investigar els vincles entre Hillary Clinton i l’empresa minera Uranium One (absorbida per la russa Rosatom durant l’Administra­ció Obama) que la possible col·lusió entre la campanya de Trump i el Kremlin. Aquests i altres assumptes, com les seves opinions sobre la reforma de la justícia criminal, sorgiran sens dubte durant les seves audiències davant el Senat, on alguns republican­s han intentat aprovar una llei per protegir Mueller d’un possible acomiadame­nt. Trump sembla que confia que apaivagarà els seus dubtes amb el perfil conservado­r i l’ampli currículum de Barr, que ha estat cap del servei jurídic de la Casa Blanca, assistent del fiscal general i després titular del càrrec, a més de treballar com a advocat al sector privat.

Mueller ha respost amb el més absolut silenci a les diatribes tuitaires del president. Només ha parlat a través de documents judicials, com els dipositats ahir davant el jutge en relació amb dos testimonis clau, Michael Cohen (exadvocat personal de Trump i exvicepres­ident executiu del seu empori empresaria­l) i Paul Manafort (excap de campanya). Els documents afirmen que tots dos van mentir en diferents aspectes relacionat­s amb la ingerència russa en les eleccions presidenci­als del 2016, encara que el primer els ha donat informació valuosa que, en alguns casos, diuen que han contrastat amb d’altres.

Cohen ha declarat que va contactar amb el Kremlin per organitzar una reunió entre Trump i Vladímir Putin al voltant de l’Assemblea General de l’ONU el 2015, gestió que va fer d’acord amb el seu excap. També afirma que una persona de confiança de Moscou hi va contactar aquell any per oferir-los “sinergies polítiques” i “de govern”, contactes amb el Kremlin fins ara desconegut­s que incloïen beneficis econòmics. Mentre els mitjans de comunicaci­ó no donaven l’abast a analitzar i llançar alertes sobre les implicacio­ns dels papers de Mueller, la Casa Blanca va tuitejar ahir a la nit sobre el Nadal amb una foto de Melania Trump.

William Barr va estar implicat en una polèmica ronda d’indults de Bush pare per l’Irangate

 ?? SCOTT APPLEWHITE / AP ?? William Barr saludant al costat del llavors president George H.W. Bush després de jurar el càrrec com a fiscal general el novembre del 1991
SCOTT APPLEWHITE / AP William Barr saludant al costat del llavors president George H.W. Bush després de jurar el càrrec com a fiscal general el novembre del 1991

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain