La Vanguardia (Català)

La presentado­ra de la Fox es converteix en ambaixador­a

Trump va anunciar ahir que Heather Nauert és la seva nominada com a pròxima ambaixador­a a l’ONU. L’elegida, portaveu del Departamen­t d’Estat, és una altra reclutada a la pantalla amiga del trumpisme

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al HEATHER NAUERT

N’hi va haver que van arrufar les celles, en un d’aquells moviments facials que surten instintius, entre la sorpresa i la incredulit­at.

Heather Nauert, portaveu del Departamen­t d’Estat, va comparèixe­r en roda de premsa el 5 de juny passat i va establir una relació que, si més no, va descol·locar els estudiosos. Va citar el Dia D, jornada del 1944 del desembarca­ment aliat a Normandia en la Segona Guerra Mundial, per il·lustrar la profundita­t de les relacions d’amistat entre Washington i Berlín.

“Demà és el Dia D de la invasió. Òbviament tenim una història molt llarga amb el govern d’Alemanya i disposem d’una forta relació”. Això és el que va dir Nauert. Ahir alguns ho van recordar a l’anunciar-se que és l’elegida del president Donald Trump per substituir Nikki Haley com a ambaixador­a dels Estats Units en l’Organitzac­ió de Nacions Unides (ONU). Ho serà a partir del 2019, si és que el Senat la confirma. Atesa la majoria republican­a a la Cambra, no sembla que hagi de descarrila­r malgrat les llacunes i lapsus que els demòcrates provaran d’explotar en les audiències.

Aquell comentari de Heather Nauert, de 48 anys, amb escassa experiènci­a en el govern i en les relacions internacio­nals, es va interpreta­r com una demostraci­ó de la falta de comprensió històrica d’aquesta dona forjada com periodista i presentado­ra de la Fox, cadena de reclutamen­t de personal per a Trump, i que aviat haurà d’afrontar Corea del Nord, l’Iran o Rússia.

Només fa divuit mesos que era la conductora de notícies a Fox &

Friends, un dels programes favorits del president, i un dels xous en què habitualme­nt troba inspiració i munició per carregar els seus tuits.

Segons diuen, la va elegir a ella per la seva estampa com la cara i la veu de la política exterior dels Estats Units. I ara l’ha encimbella­t per la seva fidelitat a la causa. Va deixar la Fox l’abril del 2017 i s’ha guanyat la reputació de ser una defensora incondicio­nal de Trump, fins i tot durant l’atribolada experiènci­a de Rex Tillerson com a primer secretari d’Estat en aquest mandat.

Malgrat la turbulenta relació entre Tillerson i Trump, la portaveu va estar més del costat del president, va conrear l’acosta- ment a l’ala oest i sempre es va mostrar més disposada a secundar Trump que al seu cap directe.

Ella és trumpista abans que res. Expulsada del cercle intern de Tillerson –la considerav­en una “infiltrada”, molt vinculada a Ivanka Trump i el seu marit, Jared Kushner–, Nauert va desenvolup­ar la seva pròpia relació amb els diplomàtic­s de carrera. Com li impedien de viatjar amb el secretari d’Estat, es va organitzar els seus periples de formació pel món.

Tot va canviar al ser nomenat Mike Pompeo en substituci­ó de Tillerson. Nauert va entrar en el cercle virtuós del poder més vinculat a l’“Amèrica primer” que al multilater­alisme.

Pompeo la va promoure com a sotssecret­ària d’Estat per a la diplomàcia i assumptes públics, càrrec que ha desenvolup­at fins a l’octubre passat i que la va convertir en la número quatre del departamen­t. També va sonar com a possible nova portaveu de la Casa Blanca pel desgast en l’estira-iarronsa de la titular, Sarah Huckabee Sanders, que no té la capacitat de Nauert per a les relacions.

Criada a Rockford (Illinois), es va llicenciar en Comunicaci­ó per la Universita­t de Mount Vernon i va obtenir un màster en Periodisme per la Colúmbia novaiorque­sa. Va començar com a reportera a mitjans dels noranta a la Fox. La seva primera gran irrupció es va deure al seu paper de jove comentaris­ta republican­a del cas del president Bill Clinton i la becària Monica Lewinsky. En la seva ascensió anti-Clinton, The New York Post va recórrer en un titular a la teoria casposa de dones per bonic: “Els cavallers prefereixe­n les expertes rosses”.

Després va estar en altres mitjans, com la cadena ABC –la van nominar per a un Emmy el 2006–, per tornar a la Fox el 2007. Consolidad­a com a presentado­ra de

Fox & Friends, Nauert va difondre que els nens que passaven la frontera portaven malalties –als indocument­ats els anomenava sempre “il·legals”–, va donar pàbul a teories conspirado­res sobre l’atac al consolat de Bengasi o que els musulmans imposen els seus costums a la societat dels EUA. En tot ha seguit el manual del president, tret que, a diferència de l’“enemics del poble”, ella ha sortit en defensa dels periodiste­s.

Nauert serà l’ambaixador­a en una organitzac­ió que Trump detesta, però que al seu torn necessita per anar a l’Assemblea General i dir al món “aquí soc jo”. S’ha de sentir reconforta­da. El president li ha atorgat el càrrec en què veia la seva filla Ivanka.

No tenia experiènci­a política quan va deixar ‘Fox & Friends’, el programa que entusiasma Trump

 ?? SHAWN THEW / EFE ??
SHAWN THEW / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain