La Vanguardia (Català)

Paraules guerracivi­listes

- Fernando Ónega

El partit polític Vox només va aconseguir dotze escons a Andalusia. És molt si pensem que decideix una majoria per governar, però tampoc no és l’última revolució. És un partit més que agita el pati per la seva ideologia. Té un líder rebel·lat contra la “dreteta covarda”. I tindrà un nombre notable de seguidors si aconseguei­x el seu objectiu de ser “el partit dels indignats”. De dretes, naturalmen­t. El seu gran encert va ser sortir a la palestra quan la indignació ha canviat de bàndol i ara està en el món conservado­r. Però, llevat d’un cataclisme, no sembla que amenaci l’hegemonia dels grans. Almenys a curt termini. El CIS, per exemple, encara no li atorga plaça d’aparcament al Congrés dels Diputats.

Tot i això, va aconseguir convertir-se en el centre de la política espanyola de la setmana. Ho va utilitzar el Partit Popular per espantar el personal amb la seva duresa, i s’equivoca, perquè li fa més propaganda. Ho utilitza el PSOE per dir que som l’únic país europeu que negocia el repartimen­t del poder amb l’extrema dreta, a veure si així aconseguei­x que continuï governant Susana Díaz. Ho utilitza Podem per mobilitzar el seu electorat i llançar a Vox les culpes del descens dels seus votants a Andalusia, com si 400.000 d’ells s’haguessin passat, de cop, del populisme d’extrema esquerra al populisme d’extrema dreta.

Ara el PP de Pablo Casado està ficat en una reflexió transcende­nt: com l’ha de combatre. Pot semblar una qüestió menor, però no ho és. De l’estratègia que segueixi Pablo Casado dependrà el viratge cap al centre polític, com li recomana Núñez Feijoo, o la instal·lació en aquella intransigè­ncia que ja li va fer dir a Casado que la seva primera decisió de govern seria decretar el 155 a Catalunya o que bloquejari­a la reforma constituci­onal perquè tan sols ens portarà, segons ell, la república, la nació catalana i la ruptura del sistema. No és igual el PP d’Ana Pastor que rellança la idea de renovar el pacte constituci­onal que el PP que es disposa a bloquejar-lo amb l’argument afegit que el PSOE està fora del marc constituci­onal.

I un altre detall de la commoció de Vox: l’altre Pablo, Iglesias, va llançar una “alerta antifeixis­ta” per mobilitzar el carrer amb manifestac­ions com les ja vistes a Andalusia i seguides a Catalunya. La paraula feixisme ha tornat a la política espanyola, amb un agreujant: per contribuir al desgavell nacional, es parla de “llenguatge guerracivi­lista”. Ja només falta que es consolidi la idea que a Andalusia governarà la CEDA, que ha derrotat el Front Popular.

Això últim és, sens dubte, el pitjor del panorama que ens deixa la setmana: una forta agressivit­at verbal, amb dies que està a punt de transforma­r-se en agressivit­at física; és a dir, en violència. Ho hem vist a Vitòria, on es va apallissar un jove per defensar la unitat d’Espanya. Ho hem vist a Catalunya, amb gent propícia a l’escarni i a rebentar manifestac­ions. Mentrestan­t, en els discursos sobre la Constituci­ó van sonar les apel·lacions a la concòrdia, a la convivènci­a i a la reconcilia­ció. Van sonar molt bé, però la política de partit va en la direcció contrària.

 ?? ANTONIO GARCÍA / EFE ?? Pablo Casado ahir en un acte
ANTONIO GARCÍA / EFE Pablo Casado ahir en un acte
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain