La Vanguardia (Català)

L’Audiència estudia si deixa en llibertat Villarejo

L’excomissar­i va amenaçar amb una “traca final” si continua pres

- Madrid

El jutge de l’Audiència Nacional Diego de Egea torna a tenir sobre la taula una petició de llibertat de l’excomissar­i José Manuel Villarejo, temut per les conseqüènc­ies devastador­es que ha tingut la publicació d’algunes de les seves converses amb representa­nts polítics. L’aparició dels seus enregistra­ments va posar en risc la continuïta­t en el càrrec de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i va provocar poc després la renúncia a l’escó de l’exministra de Defensa María Dolores de Cospedal (PP), a qui l’expolicia va dir que havia intentat destruir proves del cas Gürtel.

Amb aquests antecedent­s, cada petició de llibertat de Villarejo provoca una infinitat d’especulaci­ons sobre el possible abast del següent lliurament dels seus enregistra­ments. En mitjans judicials es considera que són escasses les possibilit­ats que a curt termini el magistrat encarregat de l’operació Tàndem –relativa als negocis il·lícits de l’expolicia– modifiqui la situació de presó incondicio­nal de l’investigat. Però en aquests mateixos mitjans encara ressonen les advertènci­es de Villarejo en el sentit que tenia reservada una “traca final” de les seves revelacion­s si per finals d’any no havien prosperat els seus intents de recuperar la llibertat.

La seva eventual sortida de presó seria, sens dubte, molt polèmica, per les caracterís­tiques de la seva trajectòri­a i pels dubtes que ha anat sembrant pel fet d’haver comptat al llarg dels anys amb el suport de successius governs de diferent signe. D’acord amb la versió de les seves activitats, a Villarejo se li hauria permès que compatibil­itzés els seus negocis personals d’elaboració d’informes i pràctiques de xantatge i extorsió amb les seves responsabi­litats com a alt càrrec policial. Una prima línia, impercepti­ble, hauria separat les seves presumptes tasques en interès de l’Estat de la seva acumulació de material per ser utilitzat més tard a conveniènc­ia, en profit propi.

Ara com ara, si ha estat realment Villarejo el que ha anat deixant anar els primers registres de la seva abundant fonoteca, la jugada no li ha sortit del tot bé. La Fiscalia Anticorrup­ció sempre s’ha manifestat en contra dels seus successius recursos per obtenir la revisió de la seva situació de presó incondicio­nal. I no ha estat només el jutge De Egea el que ha volgut –i decidit– mantenir-lo a la presó. Recentment, la Sala Penal de l’Audiència Nacional també va rebutjar una petició de llibertat presentada per l’expolicia.

Villarejo havia al·legat que De Egea havia arxivat algunes peces de la investigac­ió. I la Sala Penal li va respondre que no afectaven el nucli del cas. Els magistrats van tornar a subratllar la principal raó per la qual l’expolicia fa més d’un any que és a la presó, des del 5 de novembre del 2017, que és la del risc de fuga. I a més d’això el temor de la destrucció de proves. La interlocut­òria de la Sala Penal argumentav­a en aquest sentit que “també cal mantenir la situació de presó de l’apel·lant per evitar la destrucció o manipulaci­ó de proves, ja que hi ha material intervingu­t pendent d’analitzar del qual pot derivar més línies d’investigac­ió”. El magistrat De Egea està esperant el resultat d’aquestes anàlisis. El més probable és que no resolgui sobre la nova petició de Villarejo fins que el rebi. La Fiscalia, al seu torn, es manté a l’expectativ­a i en cap cas no sembla disposada a facilitar la sortida de presó de l’expolicia.

La Sala Penal va rebutjar l’anterior petició de l’expolicia en espera d’informes sobre material intervingu­t

 ?? ATRESMEDIA ?? José Villarejo en l’entrevista concedida a La Sexta
ATRESMEDIA José Villarejo en l’entrevista concedida a La Sexta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain