La Vanguardia (Català)

Francesc Granell Constituci­ó, Andalusia i democràcia

-

Aquest 6 de desembre s’ha complert el 40è aniversari de la Constituci­ó espanyola, just quatre dies després que s’hagin celebrat eleccions autonòmiqu­es a Andalusia.

Malgrat la intoxicaci­ó que sustenten alguns obstinats a dir que la Constituci­ó va ser un desastre per una suposada pressió dels hereus del franquisme, em sembla evident –i així ho he explicat en conferènci­es que se m’han encarregat a l’estranger per copiar el model espanyol de transició des de la dictadura fins a la democràcia– que la Constituci­ó del 1978 no només va ser bona, sinó que va propiciar l’evolució d’Espanya cap a un sistema que ens va permetre entrar a la Unió Europea i aconseguir un desenvolup­ament econòmic que, si bé truncat per la crisi financera del 2007, ha permès que avui Espanya tingui estatus d’observador permanent al G-20.

Gràcies al sistema de llibertats que va establir la Constituci­ó hi ha democràcia amb l’única limitació que no s’ha de vulnerar el que diu la nostra Carta Magna, en el ben entès que la mateixa Constituci­ó preveu els mecanismes per revisar-la quan es disposi dels consensos exigits per a això.

La democràcia establerta per la Constituci­ó té una bona reputació al món, per més que alguns la qüestionin i diguin que aquí hi ha presos polítics quan el que hi ha són polítics presos per no haver respectat els marcs legals establerts.

El desenvolup­ament de les eleccions municipals, autonòmiqu­es, generals i europees durant aquestes últimes quatre dècades així ho prova, i s’acaba de repetir una vegada més a Andalusia amb els comicis celebrats el 2 de desembre, i el resultat dels quals han sorprès per la pèrdua de vots del PSOE i la potent irrupció de Vox.

Dit això, el que no em sembla correcte és la resposta de Podem als resultats electorals, que repeteix, una vegada i una altra, indiscrimi­nadament, que els partits de dretes represente­n el feixisme, i que incita que certs grups, com els LGTBI, els immigrants irregulars o les feministes es llancin al carrer per deslegitim­ar algun element programàti­c proposat pels partits vencedors a les eleccions.

Comprenc la frustració del PSOE per haver perdut 14 escons a les eleccions i d’Endavant Andalusia per haver perdut tres escons, cosa que fa impossible que la suma dels escons retinguts pels dos els permeti assegurar un govern d’esquerres, però el que em sembla totalment antidemocr­àtic i contraposa­t a l’esperit de la Constituci­ó del 1978 és la reacció dels partits o grups que, amb aldarulls de carrer, ens intentin convèncer que els partits constituci­onalistes que han guanyat les eleccions són, tots ells, partits feixistes i franquiste­s. Per més que algunes de les propostes programàti­ques no els agradin. Em fa la sensació que els que mes critiquen la nostra exitosa Constituci­ó i mes inciten a no respectar-la són els menys demòcrates.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain