La Vanguardia (Català)

Ull viu amb el Pare Noel

-

Com que el Pare Noel (a.k.a. Santa Claus) es passa l’any a les seves dues residèncie­s habituals –la de Lapònia i la del pol Nord–, potser no s’ha assabentat com l’utilitzen a certs llocs d’Europa. Comencem per Alacant. En aquesta ciutat, que ara té com a alcalde Luis Barcala, del PP, cada any, quan arriben aquestes dates instal·len una Casa de Santa Claus perquè els nens s’hi facin una foto amb el barbut. Però aquest cap de setmana, que es quan va començar a funcionar, es van trobar a l’entrada un cartell que deia: “Prohibit fer fotos amb el mòbil”. A continuaci­ó, el preu que han de pagar perquè un fotògraf profession­al els faci les fotos: 5, 8 i 10 euros per un, dos o tres retrats.

No és res que em sobti gaire. Als anys cinquanta, quan era nen i vivia a Sants, a l’entrada del Mercat Nou hi posaven un Rei d’Orient. Si volies, t’asseies als seus genolls i un fotògraf profession­al et feia una foto que, passats uns dies i convenient­ment revelada, recollies previ abonament d’una determinad­a quantitat de pessetes. Però en aquella època no hi havia mòbils. Ara, sí. Per això a Alacant la prohibició de fer fotos amb el mòbil i

El comportame­nt ètic de Santa Claus està cada cop més en qüestió

l’obligació de pagar per tenir un retrat fet per un “fotògraf profession­al” desagrada a bona part de la població, començant pels partits de l’oposició, que recorden que els anys anteriors –quan governava el PSPV-PSOE amb Guanyar i Compromís– els pares fotografia­ven els seus fills al costat del Pare Noel i no havien de pagar ni un ral. La portaveu socialista diu que vol veure l’expedient de l’adjudicaci­ó de la Casa de Santa Claus per esbrinar el motiu pel qual el PP es va decidir per una oferta que inclou pagament obligatori per fer-s’hi la foto, i si es van demanar tres pressupost­os, com és reglamenta­ri, o si es va adjudicar a dit: “Ens sembla vergonyós que el senyor Barcala aprofiti Nadal per fer caixa. No és normal que els pares hagin de pagar cinc euros per fotografia­r-se amb el Pare Noel”.

Mentrestan­t, a Alemanya, a la ciutat bavaresa de Roth, el conflicte que involucra el Pare Noel és un altre. Cada desembre, al centre de la ciutat hi ha un arbre de Nadal. Tradiciona­lment, els nens hi pengen cartes amb la llista dels regals que volen rebre el dia 25. Hi escriuen el seu nom, l’edat i, lògicament, l’adreça on l’home barbut ha de lliurar els regals. Doncs aquest any no hi poden penjar cartes. Perquè, segons el nou Reglament General de Protecció de Dades de la Unió Europea (que va entrar en vigor el 25 de maig passat), aquestes missives no es poden enviar al Pare Noel sense el consentime­nt escrit dels pares, acceptant de manera explícita que aquestes dades es puguin compartir amb tercers.

Ja no és sols que l’individu que veus a la porta de botigues i centres comercials es passi el dia repetint la cantarella repugnant del “Ho, ho, ho!” i sigui sovint un torrat amb parafílies sinó que, a més, ara està clarament involucrat en una xarxa que, per cada foto que et fas amb ell, t’extorsiona econòmicam­ent i, a més, emmagatzem­a les teves dades per, encabat, passar-les a tercers.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain