La Vanguardia (Català)

Medellín viu

Fins i tot en aquesta voràgine d’un món criminal, Medellín inventa i projecta, a partir de la seva gent i institucio­ns, amb un actiu periodisme comunitari

- OBSERVATOR­I GLOBAL Manuel Castells

Medellín va conquerir fa temps l’imaginari mundial. Per mals motius. Seu del càrtel de Medellín, el primer imperi del narcotràfi­c, i llar del seu líder, el llegendari Pablo Escobar, s’ha convertit amb Netflix en escenari de múltiples sèries de televisió de gran èxit com ara Narcos. És més, avui dia, els carrers costeruts de la Comuna 13, epicentre del càrtel als anys vuitanta, estan atapeïts de grups de turistes amb guies que els expliquen històries de violència i mort, i també de resistènci­a ciutadana i transforma­ció cultural. Però alerta a desviar-se del recorregut, perquè uns carrers més enllà es continua matant. Esclar que menys. De cinc mil homicidis anuals quan van matar Escobar (desembre del 1993), s’ha passat a uns cinc-cents.

Cada assassinat és un més, però, en termes de fredor estadístic­a, Medellín ja està per sota de les grans ciutats mexicanes i brasileres, en particular de Rio, que ara ha emergit com la proa de la barbàrie. El càrtel ja no existeix, va ser eliminat físicament per la policia i pels Pepes, sicaris finançats pel càrtel rival de Cali, que, al seu torn, va ser liquidat per la DEA dels Estats Units. Però l’economia criminal es crea però no es destrueix: es transforma. Així van anar sorgint minicàrtel­s, organitzac­ions criminals estructura­des en xarxa de geometria variable. Tant a Colòmbia com a Mèxic, a l’Amèrica Llatina i als Estats Units. Mentre hi hagi demanda de droga, hi haurà oferta perquè els guanys són els més alts de qualsevol indústria. Ja sigui en cocaïna, en heroïna (sobretot heroïna negra) i cada vegada més en amfetamine­s i altres químiques, en particular la devastador­a fentanil produïda a la Xina.

Ara bé, Medellín ja no està dominat pel crim i la violència. La seva ciutadania va reaccionar, sobretot a partir del 2000. Mentre que el president Uribe, també de Medellín, es va entossudir en més violència tant contra les guerrilles com contra els narcos (encara que fent els ulls grossos sobre els seus paramilita­rs), un moviment ciutadà va sorgir a Medellín, una aliança social que incloïa des de l’empresaria­t local fins a les associacio­ns veïnals, grups de dones, esglésies i l’activa intel·lectualita­t de la ciutat. Liderat per un jove universita­ri doctorat en Matemàtiqu­es a Wisconsin, Sergio Fajardo, va triomfar en les eleccions municipals de l’any 2003 i es va concentrar a reconstrui­r el teixit social i donar alternativ­es als joves dels barris pobres, carn de canó del sicariat. Hi va haver polítiques municipals eficaces en transports (metro, telefèrics per als turons), energia, habitatge, aigua, claveguera­m, aprofitant l’empresa pública municipal de Medellín (EPM), que, des dels anys cinquanta, va assumir els serveis públics de la ciutat i va adquirir una considerab­le capacitat de gestió, a més de generar guanys.

Però no només de claveguera­m viuen els joves. I es van desenvolup­ar programes culturals, de música, teatre, art, que van involucrar milers de joves, i alguns d’aquells grups van adquirir fama internacio­nal. Experiènci­es com la creació de l’Ateneu Porfirio Barba Jacob de Medellín, per un grup de joves intel·lectuals, gestors culturals i artistes independen­ts que van enriquir la ciutat.

La meva estudiant Melissa Brough va documentar en la seva tesi doctoral aquesta extraordin­ària i multiforme creativita­t cultural, per la qual cosa em consta que no és propaganda municipal. L’alcaldia va iniciar vincles de col·laboració amb altres ajuntament­s i en particular amb Barcelona, considerad­a la seva model pels gestors de Medellín. Tècnics i intel·lectuals barcelonin­s van anar a Medellín, i són recordats com a inspirador­s de l’experiènci­a. Malgrat tot, la desigualta­t social i urbana és tan escandalos­a com a Bogotà.

En el nou desenvolup­ament d’El Poblado s’erigeixen centres comercials rutilants, gratacels d’oficines i hotels. I una classe mitjana alta èmula del consumisme dels Estats Units. Encara que no hi ha dades, sembla obvi que una part d’aquesta prosperita­t prové del blanqueig de diners acumulat pel tràfic de drogues i serveis auxiliars. Però també està clar que en lloc de continuar ampliant el negoci criminal la major part s’ha destinat a inversió urbana i empreses de serveis que han modernitza­t l’economia local.

Encara que les autoritats locals rebutgen qualsevol referència al narco, Escobar continua vivint en l’imaginari local. A la seva tomba familiar, al bonic cementiri del Monte Sacro, hi ha flors fresques cada dia. I és que encara que la gent recorda les atrocitats comeses per Escobar i els seus sicaris, amb una autèntica guerra d’àmbit nacional, també molts agraeixen calladamen­t els seus programes socials i d’habitatge que van millorar les condicions de vida als barris més pobres. Malgrat això, l’economia criminal no ha desaparegu­t a Colòmbia, com tampoc no ho ha fet en la majoria dels països llatinoame­ricans. Sobretot als molts territoris que encara s’escapen completame­nt del control de l’Estat. Els acords de pau són essencials per iniciar el camí cap a la pau. Però hi ha molt tros per recórrer. Sobretot per la persistènc­ia de les organitzac­ions criminals en què es van convertir els antics paramilita­rs. Que disputen territori i tràfic amb dissidènci­es de les FARC i amb l’ELN i l’EPL. Hi ha zones, com el Chocó, a la frontera amb Panamà, segons m’informa el prestigiós periodista Juan Diego Restrepo, on el principal negoci és ara el pas d’immigrants il·legals asiàtics i africans cap a Panamà i d’aquí al Nord. O a la frontera amb l’Equador, entorn de Tumaco, on hi ha milers d’hectàrees de cultiu i laboratori­s de coca controlats pels paramilita­rs sense que el Govern entri a molestar-los.

Però fins i tot en aquesta voràgine d’un món criminal, Medellín inventa i projecta, a partir de la seva gent i les seves institucio­ns, amb un actiu periodisme comunitari avalat per l’alcaldia, i amb una revitalitz­ació del centre urbà, impulsada per la bicentenàr­ia Universita­t d’Antioquia. Més enllà del narco, Medellín viu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain