La Vanguardia (Català)

Aigua regenerada, la clau per protegir les reserves del Llobregat i fer front a sequeres

L’AMB continua amb la iniciativa d’aprofitar al màxim els recursos propis i, a la posada en funcioname­nt de l’ERA del Llobregat, s’hi suma la creació d’un grup d’experts per estudiar tots els usos de l’aigua regenerada

- ÀNGELA BIESOT

L’ estació de regeneraci­ó d’Aigües del Prat de Llobregat (ERA) va donar el tret de sortida el mes d’abril, i va entrar en funcioname­nt després del conveni signat entre l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). L’objectiu és obtenir una aigua de prou qualitat per tornar-la a fer servir en diferents usos després de tractar-se a la depuradora esmentada (en lloc d’abocar-se directamen­t al mar, com passa amb l’aigua depurada convencion­al).

D’altra banda, la finalitat és mantenir el bon estat dels aqüífers de la vall baixa i el delta del riu Llobregat, com també frenar la intrusió salina.

El vicepresid­ent de Medi Ambient de l’AMB, Eloi Badia, ha volgut destacar “la importànci­a de la planta regenerado­ra”, i ha afegit que aquesta acció “s’emmarca dins de la política de l’AMB d’aprofitar al màxim els recursos propis per no dependre de conques externes. Busquem solucions pròpies”, explica.

GARANTIR RESERVES MÍNIMES

Tot i que és cert que últimament la situació no ha estat tan crítica i les condicions climàtique­s han permès recuperar el nivell dels embassamen­ts, la posada en funcioname­nt de l’estació d’aigües residuals del Prat és clau per augmentar la garantia de subministr­ament a l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona. Per exemple, en el cas d’una sequera es calcula que podrà cobrir el 25% de la demanda total.

La mesura s’ha dut a terme gràcies a l’acord entre l’ACA i l’AMB, i ambdues administra­cions tindran una funció fonamental en aquest procés: d’una banda, l’ACA establirà mensualmen­t el volum d’aigua que s’ha de produir segons l’estat hidrològic actual i, d’altra banda, l’AMB s’encarregar­à de fer el seguiment dels nivells d’aigua tractada.

El conveni el finançarà en gran part l’ACA, que aportarà fins a 4,5 milions d’euros per cobrir les despeses d’explotació de la planta de tractament terciari de la depuradora del Llobregat.

Primer, es preveuen uns costos d’explotació de la planta quantifica­ts en 2,5 milions d’euros i la possibilit­at d’incorporar 1 milió d’euros més, si cal. I es disposarà d’un altre milió d’euros més en cas que calgui fer actuacions de millora de les instal·lacions.

La construcci­ó consisteix, d’una banda, en la planta de tractament terciari de la depuradora del Prat de Llobregat i, de l’altra, els pous contra la intrusió salina, la planta dessalinit­zadora de Sant Boi, les basses de recàrrega de la vall baixa de Llobregat i, finalment, el bombament d’aigua al riu.

COMITÈ D’EXPERTS

L’acord també ha creat un comitè d’experts de l’AMB, l’ACA i el Departamen­t de Salut Pública de Catalunya (ASPC) amb l’objectiu de planificar un full de ruta que determinar­à el funcioname­nt de les instal·lacions, així com per dur a terme l’anàlisi d’avançar l’aportació d’aigua en el tram final del riu Llobregat en continu, i no únicament els períodes de sequera. És a dir, garantir les reserves d’aigua el màxim temps possible als embassamen­ts de la depuradora.

El comitè comptarà amb la presència de dotze membres experts en el cicle integral de l’aigua i en l’avaluació de riscos per al medi ambient.

Des de l’AMB destaquen “la importànci­a de l’aigua regenerada i l’impuls de la reutilitza­ció com a eix estratègic del model de gestió d’aigua sostenible i en línia amb l’economia circular i la lluita contra el canvi climàtic”.

La regeneraci­ó d’aigües permetrà obtenir una aigua de prou qualitat per a un segon ús Els objectius són frenar la intrusió salina i mantenir el funcioname­nt dels aqüífers

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain