La Vanguardia (Català)

Què vol dir que l’aigua es regenera?

-

“Anomenem regeneraci­ó el procés de millorar la qualitat de l’aigua residual que fins ara anava al mar, i l’ús d’aquesta aigua regenerada l’anomenem reutilitza­ció”, explica Eloi Badia, vicepresid­ent de Medi Ambient de l’AMB, i hi afegeix l’explicació següent: “Les aigües residuals procedents de municipis com l’Hospitalet de Llobregat, Sant Boi, Cornellà i Esplugues arriben a la depuradora del Prat i es tracten amb l’objectiu de tornar-les al mar, sempre que compleixin les condicions que estableix la normativa europea i estatal. A aquestes aigües residuals depurades se’ls aplicarà un tractament encara més intensiu per donar-los una segona vida, és a dir, un altre ús”. A quins usos es refereix? Per exemple, el mantenimen­t de rius i zones humides, el reg i la neteja urbana, determinat­s usos industrial­s i ambientals.

En els casos en què l’aigua ha de ser de màxima qualitat, s’aplicarà l’osmosi inversa amb una filtració prèvia que permet usos com la barrera contra la intrusió salina.

Hi ha dues maneres d’aplicar la reutilitza­ció de l’aigua: la indirecta i la directa o planificad­a. D’una banda, la reutilitza­ció indirecta és aquella en què l’aigua depurada s’aboca al medi, on posteriorm­ent estarà disponible per a nous usos. Mentre que la reutilitza­ció directa tracta l’aigua depurada directamen­t en l’estació de regeneraci­ó de l’aigua (ERA).

Actualment, al territori metropolit­à hi ha tres estacions principals de regeneraci­ó d’aigua: Gavà i Viladecans, Sant Feliu de Llobregat i el Prat de Llobregat. La depuradora del Prat és una estació de regeneraci­ó d’aigua de referència europea capaç de cobrir 50 hm3 a l’any.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain