La Vanguardia (Català)

Ha passat de moda ser sexi?

Els vells estereotip­s femenins s’esgoten: avui la sensualita­t no va d’anar escotada

- MARGARITA PUIG

L’ últim any (el canvi va començar fa temps però l’acceleraci­ó ha estat brutal sobretot els últims sis mesos) molts dels vells estereotip­s femenins s’han acabat d’esfondrar. Tot és cíclic, però queda clar que si durant molt de temps la majoria identifica­va la paraula sexi amb una dona amb faldilles, talons, cenyida, de curt i escotada (però sense passar-se, per no caure en la vulgaritat), ara el paradigma és un altre de ben diferent. El nou sexi és vestir “més vaporós, llis, amb un toc bohemi i natural... Són poques les dones que es vesteixen com les Kardashian”, explica la dissenyado­ra catalana Laura Sors, que està despuntant precisamen­t per la seva moda adaptada als nous temps.

Però d’on ve aquest canvi? És una etapa més dels girs que va fent la moda? Doncs sembla que no. Que ara va de debò, a causa de la successió de moviments que a poc a poc han anat empoderant realment la dona. Són actuacions com el #theREALcat­walk (la veritable passarel·la) que durant unes quantes temporades van fer la seva contra desfilada a Victoria’s Secret. O com el #ImNoAngel, sorgit també amb la idea de normalitza­r la diversitat i “que totes les dones se sentin enfortides, fortes i boniques sense que cap mitjà de comunicaci­ó li dicti quins són els seus defectes i com ha de canviar”, tal com explica una vegada i una altra la model de talles grans Ashley Graham.

També ha tingut el seu efecte en aquesta “desexualit­zació” dels estilismes la presència cada vegada més imponent del mercat de l’Orient Mitjà, que ha empès moltes marques a donar opcions a la denominada moda “modesta” (la que en- tén l’ús del hijab com a una cosa natural). Però queda clar que va ser l’huracà del #MeToo de fa poc més d’un any el que va sumar l’empenta definitiva. Amb la força del cas Weinstein i l’allau de denúncies posteriors als àmbits més diversos, les celebritat­s i la indústria de la moda han assumit que no tenen més remei que regir-se per estereotip­s més pròxims a la nova realitat que reclamen tant dones com homes.

“Ens trobem immersos en plena era #Postmetoo i es veu un canvi de valors que afecta directamen­t els ideals estètics que determinen el grau de bellesa d’un home o d’una dona”, explica Marta Marín, professora d’Estètica de la Imatge a la facultat de Comunicaci­ó i Relacions Internacio­nals Blanquerna de la Universita­t Ramon Llull. Segons aquesta especialis­ta, “els arquetips de bellesa masculina basats en la valentia, la fortalesa, el lideratge i l’èxit es desdibuixe­n i perden rellevànci­a. I els de la bellesa femenina es mostren també volubles de manera que certs atributs com la delicadesa, l’afabilitat o la sensibilit­at ja no són de rigor. Tots aquests valors s’hibriden, s’entrellace­n i, de manera lenta i progressiv­a, no s’adeqüen a una qüestió merament de sexe sinó de personalit­at”.

És com si s’anés acabant (o això sembla, a excepció d’algunes celebritat­s que no es rendeixen com ara Nicki Minaj o les Kardashian) l’abús d’ensenyar per ensenyar. Sembla que arriba el final d’aquella sexualitza­ció exagerada i aquella gratuïtat amb què s’exposaven els cossos femenins a la moda i a la pantalla i que, no ho hem d’oblidar, s’està denunciant des dels anys setanta com un indicador de desigualta­t i abusos de la indústria. Ni al cinema ni a la moda ja no té gaire sentit continuar nodrint aquest enfocament. També ha quedat desfasat el naked

També ha canviat el concepte per a ells: un home pot ser molt sensible i segur d’ell mateix, tot alhora

dress (o que és el mateix, mostrar tants centímetre­s de pell com sigui possible) que arrasava fa només dos anys a la majoria de les catifes vermelles i on ara es veuen més pantalons que mai.

Les veus femenines que pugnen pel confort abans que la sensualita­t s’han anat fent cada vegada més fortes i la moda (i les seves grans ambaixador­es que són les famoses i les celebritat­s) han pres nota del canvi. Fins al punt que la mateixa Rihanna va apartar per unes hores les seves ànsies de provocació quan va llançar fa uns mesos la seva línia de roba interior (amb desfilada inclosa) apta per a totes les talles. I totes les races. Això sí, abans-d’ahir va trencar internet amb les seves fotos de promoció per animar les vendes nadalenque­s de la seva llenceria caracterit­zada com una deessa tropical seminua.

Però el moment clau que confirma que la sensualita­t va per un altre camí va arribar fa un mes escàs. Ni més ni menys que de la mà de Victoria’s Secret. A la passarel·la que va enaltir i va liderar aquell corrent d’exhibicion­isme pur per molt de temps (mostrant el més vell dels estereotip­s: models amb ales que suggereixe­n que les dones perfectes haurien de ser, a més de guapes, dolces i bondadoses), va tornar a confiar en els seus àngels de mesures perfectes (amb els quals cada vegada se senten identifica­des menys dones), però va dissenyar per a elles looks molt més pausats. Menys transparèn­cies, menys puntes, menys provocació i un toc decididame­nt esportiu (a la foto final hi havia malles i sostenidor­s esportius per primera vegada en la història de la marca) són les claus amb la que la firma pretén recuperar un mercat que se li estava escapant de les mans.

Marta Marín entén que hem redefinit el concepte sexi, però tant per a elles com per a ells: “Un home es pot mostrar segur de si mateix i ser sensible alhora. Una dona pot ser delicada i, alhora, ser extremamen­t forta i exitosa. Els perfils rígids es desdibuixe­n i es preveu la possibilit­at que hi hagi caràcters polièdrics, que presenten facetes múltiples que es revelen, de manera diferent, segons l’ocasió”.

Així hi ha celebritat­s que, com Rihanna, continuen en la seva línia de vestir ajustat i curiosamen­t ho reivindiqu­en com un dret feminista (en anglès es diu bodycon, de body conscious, aquesta reafirmaci­ó d’exhibir el cos) i algunes marques (Saint Laurent en les seves propostes estiuenque­s presentade­s el febrer a la passarel·la de París, per exemple) que continuen tirant d’aquella exhibició que, avui dia, resulta gairebé impúdica. Però la majoria dels traços en aquesta època del post #Metoo, la moda i la sensualita­t van per altres camins. Els aspectes més pudorosos, ratllant gairebé l’estètica de les monges, semblen tenir ara més força que ensenyar-ho tot.

A les seves col·leccions de la temporada primavera-estiu d’aquest 2019 que està a punt d’arribar, són molts, inclòs J. W. Anderson (director creatiu de Loewe), els que aposten amb força per aquest pudor màxim. Faldilles llargues, colls alts i absència gairebé total d’escots i provocació són la pauta del que ell defensa com la nova sensualita­t. També Gucci, la firma que millor s’ha posicionat entre l’anhelat públic millennial amb les seves picades d’ullet geek, com la fins l’any passar supersugge­ridora Versace (acabada de vendre a Michael Kors) s’han desviat del camí de la provocació tradiciona­l amb siluetes oversize.

Més intents per apuntalar aquest canvi radical? En les seves desfilades per presentar les propostes estiuenque­s d’aquest nou any, Comme des Garçons va transforma­r els models en dinosaures. El francès Julien David els va posar caretes de gos per presentar la seva col·lecció com un “laboratori humà” i el belga Walter Van Beirendock els va vestir tots com uns porcs.

 ??  ??
 ?? PETER WHITE / GETTY ?? Homes dinosaureA la desfilada del febrer, Comme des Garçons va vestirels models de dinosaures
PETER WHITE / GETTY Homes dinosaureA la desfilada del febrer, Comme des Garçons va vestirels models de dinosaures
 ?? DANIELE VENTURELLI / GETTY ?? ‘Geeks’ i àngels. A la foto superior, el gir geek de Gucci i, a la de sota, GigiHadid desfilant per a Victoria’s Secret amb unestil gairebé esportiu
DANIELE VENTURELLI / GETTY ‘Geeks’ i àngels. A la foto superior, el gir geek de Gucci i, a la de sota, GigiHadid desfilant per a Victoria’s Secret amb unestil gairebé esportiu
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain