La Vanguardia (Català)

Milers de fullets sobre les restriccio­ns dels patinets

L’Ajuntament posa en marxa una campanya informativ­a sobre les obligacion­s que suposa circular amb aquest mitjà de transport

- LUIS BENVENUTY

El patinet elèctric serà un dels regals estrella d’aquest Nadal, i l’Ajuntament de Barcelona es vol assegurar que els que no els descanviïn tinguin clar que aquests artefactes no són una joguina, sinó un mitjà de transport sotmès a una sèrie de normes que s’han de respectar. Manuel Valdés, el gerent de Mobilitat del govern d’Ada Colau, va anunciar ahir que la setmana que ve el Consistori repartirà als comerços més de 80.000 díptics informatiu­s sobre les obligacion­s que comporta l’ús d’aquests vehicles. Els patinets elèctrics, va insistir Valdés, són mitjans de transport. “Cal respectar les normes”, va subratllar. Les infraccion­s estan penades amb multes de fins a 500 euros. Aquest any la Guàrdia Urbana ja va posar unes 3.000 multes, sobretot a particular­s i, en menys quantitat, a empreses de lloguer. Aquestes denúncies s’incremente­n des de l’abril.

Segways, patinets elèctrics, una mena de roda la mar de futurista amb dos suports per als peus... L’Ajuntament va aprovar l’any passat una ordenança pionera destinada a regular la circulació del que aleshores va anomenar nous vehicles de mobilitat personal. Parlem d’una indústria que no deixa de treure nous productes al mercat. Alguns sí que són joguines, perquè els nanos s’entretingu­in. D’altres poden arribar fàcilment als 40 km/h, sobretot si se sap desactivar el limitador de velocitat.

Fa un parell d’estius la majoria de les queixes entorn d’aquests vehicles estaven relacionad­es amb l’ús lúdic que en feien molts turistes. De mica en mica, però, es van convertir en mitjans de transport molt quotidians. Fa pocs dies es va donar a conèixer la primera mort d’un vianant en un accident amb un patinet elèctric. Aquest fet està accelerant les tasques de la Direcció General de Trànsit (DGT), que des de fa mesos elabora una normativa per a aquests vehicles. De fet, ho fa mirant de reüll la de la capital catalana.

L’ordenança barcelonin­a és un pèl complexa. Estableix una sèrie de categories principalm­ent en funció del pes, les dimensions i la velocitat del vehicle. L’objectiu municipal era disposar d’un text que pogués regular les contínues innovacion­s de la poderosa indústria del patinet elèctric. A més, l’Ajuntament no va amagar mai que un altre dels seus objectius era reduir les molèsties que generen molts turistes mentre no desincenti­vava l’ús de nous mitjans de transport sostenible­s. Només d’aquesta manera es pot afrontar la revolució que actualment està vivint la mobilitat urbana. El més convenient és informar-se detalladam­ent abans de sortir al carrer a estrenar el regal. Els díptics que l’Ajuntament repartirà la setmana que ve contenen algunes indicacion­s molt importants.

Ahir el gerent de Mobilitat també va destacar que les voreres són per als vianants, i l’espai natural del patinet elèctric és el carril bici. Els petits, els considerat­s de tipus A, poden circular pels carrils bici, els carrers de plataforma única i els parcs públics petits, i els patinets que poden anar a una velocitat superior als 20 km/h també es poden desplaçar per calçades de carrers on la velocitat màxima permesa sigui 30 km/h. A més, si el patinet pesa més de 25 quilos, és obligatori portar casc, timbre i llum. Si pesa menys no és obligatori, però les autoritats recomanen portar el casc igualment en qualsevol tipus de patinet. “No són joguines”.

El Consistori preveu que aquests artefactes elèctrics seran uns dels regals estrella d’aquest Nadal

 ?? XAVIER CERVERA ?? Una ordenança pocconegud­a. Molta gent no sap que l’ús del casc és obligat en molts casos
XAVIER CERVERA Una ordenança pocconegud­a. Molta gent no sap que l’ús del casc és obligat en molts casos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain