La Vanguardia (Català)

Una ciutat de racons

El periodista Pere Escobar revela en un llibre quins són els llocs preferits de la ciutat de cent barcelonin­s de naixement o adopció

-

Alguns trien llocs de postal, com l’alcaldessa Ada Colau, que es decanta per la màgia medieval de la plaça Sant Felip Neri. D’altres sorprenen amb la seva tria, com l’escriptor Sergi Pàmies, que es queda amb L’Illa Diagonal, l’edifici-centre comercial que aquests dies acaba de fer un quart de segle. N’hi ha que opten per escenaris molt vinculats a la seva infantesa, com l’exalcalde Xavier Trias, que recorda els anys passats a la confluènci­a entre rambla Catalunya i el carrer Consell de Cent; el líder de la ràdio a Catalunya, Jordi Basté, que es trasllada emocionalm­ent a la plaça Eivissa d’Horta; o el tenor Josep Carreras, enamorat encara del seu barri de Sants. Aquests són només una petita mostra dels racons de Barcelona selecciona­ts per un centenar de personatge­s de la ciutat. Tots ells apareixen glossats al llibre Centxcent Barcelona, que publica el periodista esportiu, fill del Raval i veí de l’Eixample, Pere Escobar.

Aquesta obra, assenyala l’autor, “no és una història de Barcelona” ni tampoc una recopilaci­ó de racons secrets ni un inventari d’anècdotes. Pere Escobar ni tan sols la concep com “una guia per a gent que no coneix la ciutat”, sinó com un deute personal del periodista amb una metròpolis que considera “única”.

El format és senzill: cent personatge­s, des de comunicado­rs fins a artistes passant per esportiste­s o empresaris, cent llocs de la ciutat. No són necessària­ment els més bonics ni els que apareixen en milers de fotos a Instagram (tot i que també), sinó, sobretot, aquells que tenen un valor afegit, en general de caràcter sentimenta­l, per a un centenar de barcelonin­s que es reconeixen en un carrer, una plaça, un edifici, un barri.

Al llibre descobrim que el lloc preferit per l’últim expresiden­t de la Generalita­t, el gironí Carles Puigdemont, és el mateix, curiosamen­t, que tria el seu predecesso­r en el càrrec, Artur Mas, la basílica de Santa Maria del Mar (també la recomanaci­ó, evidentmen­t, de l’escriptor Ildefonso Falcones).

Més original és el racó secret de l’excapità del Barça, l’egarenc Xavi Hernández, que escull un pub musical, el Lunatic, molt proper al Camp Nou, lloc de trobada amb els seus amics. Cent escenaris vitals, per a tots els gustos.

Els expresiden­ts Puigdemont i Mas seleccione­n el mateix lloc, la basílica de Santa Maria del Mar

 ?? XAVIER CERVERA ?? La plaça Sant Felip Neri, al barri Gòtic, és l’indret de Barcelona preferit per la seva actual alcaldessa, Ada Colau
XAVIER CERVERA La plaça Sant Felip Neri, al barri Gòtic, és l’indret de Barcelona preferit per la seva actual alcaldessa, Ada Colau
 ?? XAVIER CERVERA ?? La rambla Catalunya amb el carrer Consell de Cent, territori de l’exalcalde Xavier Trias
XAVIER CERVERA La rambla Catalunya amb el carrer Consell de Cent, territori de l’exalcalde Xavier Trias
 ?? XAVIER CERVERA ?? La plaça de la Concòrdia, l’estampa preferida de l’últim alcalde socialista, Jordi Hereu
XAVIER CERVERA La plaça de la Concòrdia, l’estampa preferida de l’últim alcalde socialista, Jordi Hereu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain