La Vanguardia (Català)

Ferran Adrià presenta el primer volum de vi de la Bullipèdia

-

El volum Vinos: contextual­ización y viticultur­a, primera entrega de la Bullipèdia dedicada al món del vi, ja ha arribat a les llibreries per mitjà d’RBA. Es tracta d’un projecte que ha liderat el sommelier Ferran Centelles, que durant anys va estar al capdavant de la selecció de vins d’El Bulli i que actualment és delegat de Jancis Robison a Espanya, juntament amb un equip multidisci­plinari. “Vam treballar amb pressió, vam fer una convocatòr­ia de talents perquè el grup fos com més variat millor”, explicava el sommelier durant la presentaci­ó del llibre a l’edifici de l’editorial.

És el primer volum de la Bullipèdia que tractarà aquesta temàtica, però no pas l’últim. Concretame­nt n’hi haurà cinc més de dedicats al vi, i l’últim –Planeta Vino– serà l’obra més ambiciosa de Ferran Adrià: “Estem mirant de conrecopil­ar, vèncer Google per crear un atles del vi, un mapa interactiu per saber, per exemple, totes les zones del món on es conrea ull de llebre”.

Vinos: contextual­ización y viticultur­a també ha tingut el suport de Quim Vila, al capdavant de Vila Viniteca, que ha afirmat que aquest treball és tot un homenatge a Juli Soler. Com qualsevol obra de la Bullipèdia, ha seguit la metodologi­a Sàpiens, un mètode d’investigac­ió propi d’El Bulli Foundation que té com a lema “Comprendre per crear” i que permet selecciona­r, organitzar i sintetitza­r el coneixemen­t per comprendre qualsevol disciplina. Perquè això és el que busca Ferran Adrià, el coneixemen­t, i és que “hi ha cap llibre que expliqui què és cuinar?”, al·legava el xef.

Per als pròxims lliurament­s de la Bullipèdia caldrà esperar fins al 2019, quan es presentara­n 17 volums més sobre vi i altres temàtiques, com poden ser els productes no elaborats o la cuina nikkei. L’obra estarà completada “a mitjans del 2020”, segons ha assenyalat Adrià.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain