La Vanguardia (Català)

En un lloc del Berguedà

El Castell de l’Areny ofereix productes de temporada

-

Hi ha llocs a certa distància de grans poblacions, poc coneguts. Probableme­nt la majoria dels nostres lectors no hagin visitat mai Castell de l’Areny, una petita població del Berguedà propera a Vilada, i deuen ser pocs els que en tenen referèncie­s.

Pere Massana i Rota va néixer a Vilada i la seva capacitat emprenedor­a i comercial li continua fluint per les venes amb 85 anys. De molt jove es va iniciar en un petit negoci familiar i posteriorm­ent va decidir explorar les seves qualitats d’eficient venedor dedicant-se a la distribuci­ó de xoriços a Catalunya de la marca líder del sector. Les coses li van anar bé.

Castell de l’Areny és una població que el 1857 va arribar a tenir 612 habitants i va passar a tenir-ne només 41 el 1992. La seva desacceler­ació era vertiginos­a. Els seus habitants l’havien abandonat totalment, i el 1966 Pere Massana juntament amb cinc matrimonis més i un sacerdot van decidir comprar tot el poble.

Es van proposar rehabilita­r, a poc a poc, cada una de les cases i adaptar-les per a colònies. Els pares dels escolars solien acompanyar-los, recollir-los o visitarlos i va ser el 1972 quan Maria Dolors Boix, la dona d’en Pere, va decidir habilitar un espai per a avituallam­ent dels visitants.

Així va començar, fa 50 anys, una aventura que s’ha basat sempre en productes de temporada i de proximitat i que evidentmen­t ha anat evoluciona­nt. Setmanalme­nt canvien plats de la seva carta. Bolets i caça en temporada, escudella i carn d’olla els dimecres d’hivern, atractives amanides els mesos estivals, interessan­ts arrossos de muntanya, blat de moro escairat, etcètera. Sovint fan la matança i els productes de la mateixa són exquisits, especialme­nt la botifarra negra.

Es tracta d’un negoci familiar, ja que l’Oscar, en Carlos i en Jordi –fills de la Maria Dolors i en Pere– atenen la sala, principalm­ent els caps de setmana, i Pere Raja –el seu gendre– va agafant el relleu de la Maria Dolors al capdavant dels fogons. Feu una escapada al Castell de l’Areny. És a poc més d’una hora de Barcelona. Us encantaran el poble, el paisatge i la gastronomi­a.

 ?? CASTELL DE L'ARENY ?? Pere Massana i Maria Dolors Boix, propietari­s del restaurant, envoltats de tota la seva família
CASTELL DE L'ARENY Pere Massana i Maria Dolors Boix, propietari­s del restaurant, envoltats de tota la seva família

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain