La Vanguardia (Català)

El grafiter que torna a reivindica­r el color rosa

- Margarita Puig

Suec però d’arrels portuguese­s, André Saravia (o simplement André) és un vell conegut per als amants de l’art de carrer. Va descobrir el grafiti amb només 14 anys als carrers de París. Amb l’experiènci­a i el pas dels anys va arribar a construir un estil propi amb què va conquerir firmes tan diverses com Chanel, Levi’s, Sonia Rykiel, Tiffany & Co, Sonia Rykiel, Nike o Converse... I ara torna a la indústria de la moda convertit en el fitxatge estrella de Mango Man.

La firma espanyola ha estampat els seus dibuixos (André és l’autor de l’icònic dibuix dels noranta Mr. A) en una col·lecció d’edició limitada de samarretes il·lustrades que criden als quatre vents el seu lema de Love Graffiti.

És una bona mostra de la feina d’aquest artista de renom internacio­nal que reconeix que gairebé va inventar el gènere, ja que quan va començar, a finals dels noranta, “era el començamen­t de la cultura del grafiti i no hi havia referèncie­s. Nosaltres vam crear aquest llenguatge”.

Avui dia artista i empresari de prestigi, es defineix com a ciutadà del món, perquè viu entre Nova York, Lisboa, París i Los Angeles. I assegura que es continua sentint tan irreverent com quan era una criatura que va començar a tunejar els carrers.

La raó del seu èxit? Creu que es deu al fet que en lloc de signar amb el nom com feien tots als noranta, gairebé la prehistòri­a del grafiti, la seva gran aportació va ser crear un personatge més pròxim al logo. El cas és que, seguint el seu exemple, molts van deixar d’escriure únicament els seus noms a les parets per fer aportacion­s més artístique­s.

Sense abandonar malgrat l’enorme rebuig social que aleshores produïa l’art de carrer, André va adquirir prou confiança en si mateix i en els seus grafitis fins que es va convertir en un imprescind­ible en l’escena internacio­nal. Fins al punt que ja fa un parell de dècades que va començar a ser convidat a “customitza­r” hotels, restaurant­s i clubs nocturns de luxe.

Els dissenys escollits per a aquesta nova col·lecció que Mango Man va presentar dilluns reflecteix­en, diu, “el meu univers personal a través de Mr. A i conceptes com Love Graffiti o el meu distintiu rosa”, i inclouen les peces i dissenys brodats (que a més es poden personalit­zar: hi ha disponible un petit taller en certes botigues per fer-ho) que formen l’habitual estètica dels grafiters.

Per presentar aquesta peculiar aposta, André Saraiva va participar dimecres (l’endemà del llançament comercial de la seva col·lecció tant a les botigues físiques selecciona­des com en línia) en un esdevenime­nt obert al públic on va crear en directe algunes peces per als assistents.

Esprai en mà, va demostrar a la boutique del madrileny carrer Preciados la rapidesa amb què és capaç de traçar Mr. A, aquest personatge que sembla que sempre està corrent i que l’ha fet tan famós. I que ell no aclareix si fuig o persegueix... “Això depèn de la mirada de cadascú. El grafiti és de tothom i tothom pot ferne la seva pròpia interpreta­ció”.

André Saravia, el grafiter que va crear Mr. A als noranta, és el fitxatge de l’aposta més urbana de Mango Man

 ??  ??
 ??  ?? A Nova York El seu estudi de Nova York està fortament marcat pel color rosa, que també destaca en els seus grafitis
A Nova York El seu estudi de Nova York està fortament marcat pel color rosa, que també destaca en els seus grafitis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain