La Vanguardia (Català)

Principis mutants de l’entretenim­ent

- Sergi Pàmies

La 2 ha estrenat Este programa del que usted me habla. Pertany al gènere anomenat tira còmica, que vol dir que és diari, curt i que s’entén com un instrument d’entretenim­ent crític amb aspiracion­s de comicitat immediata i lleugera. L’actualitat és la matèria primera i s’incorpora un convidat (Antonio Resines, per exemple) que, tenint en compte que el programa no arriba a mitja hora de durada, només s’ha de deixar portar pel corrent previst pels guionistes per no prendre mal.

TEORIA. Per entendre’ns: la tira còmica de TV3 és l’Està passant, que incorpora les caracterís­tiques pròpies del moment polític i la singularit­at d’equilibris i representa­tivitats de la cadena. El intermedio, en canvi, és la tira còmica de La Sexta, tot i que la durada dobla la d’Este programa del que usted me habla (¿EPDQUMH?). Descripció: una taula, molta llum, tres presentado­rs (Maria Gómez, Alberto Casado i Marta Flich) i unes miniseccio­ns que ajuden a farcir-ne el contingut. Fins ara, la decisió d’incorporar un programa com aquest a La 2 és la única certesa objectiva. Els primers programes confirmen la voluntat d’apujar el nivell de llibertat d’expressió i de crítica. El resultat, però, és més difícil de determinar, potser perquè fins ara s’insisteix massa en l’esperit de comicitat-metrallado­ra que juga amb la velocitat de les intervenci­ons i amb una aparença de causticita­t que, a càmera lenta, acabaria retratant una mena de verborrea de cunyats joves que encara no són conscients del seu potencial cunyadisme.

PRÀCTICA. Com a indicis prometedor­s, sembla que la química entre els tres presentado­rs funciona i que el repartimen­t de tons (alegria, vigor, acidesa) i de papers ajuda a crear un clima adequat. Però és com si el programa arribés amb anys de retard i amb un plantejame­nt gairebé vintage tenint en compte els centenars de programes semblants que s’han estrenat durant el segle XXI. A Este programa del que usted me habla li passa el mateix que a l’Està passant: sovint es fa massa evident l’esforç d’establir una complicita­t reactiva entre el que passa a la pantalla i l’hipotètic espectador, de manera que fa l’efecte que el programa pidoli una rialla o un somriure només pel fet que, amb riallades o el gest d’una cella, s’assenyala que toca riure. L’entretenim­ent televisiu abusa d’aquest recurs que, en principi, era autoparòdi­c (els membres del Tricicle, fa trenta anys, ja jugaven amb l’ús de les cometes com a gestualita­t pedant) però que, de tant fer-se servir, acaba banalitzan­t el sentit de la comicitat. Per cert: qui vulgui submergir-se en teories diverses sobre les contradicc­ions de l’entretenim­ent, que llegeixi Buen entretenim­iento, de Byung-Chul Han (Ed. Herder). No està pensat per riure però sí per pensar: “L’entretenim­ent s’eleva a un nou paradigma, a una nova fórmula del món iel ser. Per ser, per formar part del món ,és necessari resultar entretingu­t. Només el que resulta entretingu­t és real o efectiu”.

Els primers programes confirmen la voluntat d’apujar el nivell de llibertat d’expressió a La 2

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain