La Vanguardia (Català)

Un 62% dels internaute­s paguen per una subscripci­ó de contingut televisiu

Tot i això, un 64% encara fan descàrregu­es o streaming fora de la legalitat

- BARCELONA Redacció

Un 62% dels internaute­s espanyols han pagat aquest any alguna mena de subscripci­ó de pagament de contingut televisiu, o bé de plataforme­s de vídeo streaming (OTT) –tipus Netflix o HBO– o de televisió de pagament (IPTV) –Movistar+ o Vodafone TV–. Aquesta és una de les principals conclusion­s de l’informe anual Televident­e Now! 2018, de la consultora d’investigac­ió The Cocktail Analysis, que analitza com els canvis tecnològic­s han influït en el consum audiovisua­l en el període 20172018 a Espanya.

L’informe també subratlla, no obstant això, que, després de les caigudes d’anys anteriors, les descàrregu­es i l’streaming pirates es mantenen amb lleugers canvis als dispositiu­s de visionamen­t.

D’aquesta manera, un 64% dels internaute­s fan descàrregu­es o streaming fora de les plataforme­s legals. El contingut pirata més consumit són les pel·lícules (91%), seguit de les sèries estrangere­s (81%) i les sèries espanyoles (69%).

Malgrat això, es constata la normalitza­ció del pagament de continguts televisius a causa principalm­ent del creixement de les plataforme­s OTT, que conviuen amb els serveis IPTV ja existents, i que han experiment­at un creixement d’onze punts percentual­s: d’un 51% el 2017 a un 62% el 2018. L’informe indica que el 90% dels internaute­s saben que hi ha plataforme­s com Netflix i HBO, un 45% les fan servir actualment i un 36% paguen la subscripci­ó de manera compartida o individual.

La plataforma amb més usuaris és Netflix (34% sobre el total d’internaute­s). El 79% d’aquests usuaris paguen subscripci­ó (total o compartida). En el cas de Prime Video (Amazon) i HBO paguen un 93% i un 50%, respectiva­ment, dels que veuen continguts a les plataforme­s.

A més, l’estudi assenyala que els internaute­s dediquen més de quatre hores de mitjana a la setmana al consum de vídeo pel telèfon intel·ligent, mentre que un 37% declaren que n’incrementa­rien l’ús si disposessi­n de dades il·limitades.

Destaca també que per primera vegada el nombre d’internaute­s que tenen un televisor connectat a internet (smart TV )és superior als que no en tenen, un 57%, per sobre del 49% del 2017. Pel que fa als hàbits de consum dels usuaris que tenen aquest servei de televisió, l’estudi indica que un 85% es connecten a internet i un 44% valoren l’smart TV amb notes d’entre un 9 i un 10.

El servei de televisió de pagament a través de descodific­ador (IPTV) manté el seu lideratge basat en les funcionali­tats que permeten a l’espectador realitzar un consum adaptat als seus gustos. El mercat de la televisió IPTV es troba dominat per Movistar+ (amb un 54% de quota de mercat), seguit de Vodafone TV (23%) i Jazztel i Orange TV (12%).

L’estudi també analitza el sector de la TDT, que continua ocupant un lloc clau, especialme­nt en el prime time. Segons mostra l’informe, actualment un 87% dels internaute­s veuen canals de la TDT. Les hores clau de consum es troben entre les 20 hores i la una de la matinada i els canals d’Atresmedia són els que tenen un nombre més gran d’espectador­s habituals.

La TDT troba els seus motius de consum principals en la informació sobre l’actualitat (35%), l’acompanyam­ent d’altres activitats (29%) o la relaxació (28%).

 ?? GETTY IMAGES ?? Un 57% dels internaute­s tenen un smart TV
GETTY IMAGES Un 57% dels internaute­s tenen un smart TV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain