La Vanguardia (Català)

L’Executiu accedirà a les dades de passatgers d’avió

-

El Govern central va aprovar ahir l’avantproje­cte de llei per al registre de passatgers (PNR), englobat en la directiva europea de lluita contra delictes greus i terrorisme. El text genera controvèrs­ia, ja que permetrà l’emmagatzem­ament i ús, per part de les autoritats competents, de dades personals dels viatgers d’avió.

El Parlament Europeu va aprovar el 2016 una directiva comunitàri­a per controlar els moviments i les entrades en territori europeu de possibles sospitosos terroriste­s. Després que diversos organismes estatals revisessin el text, el Consell de Ministres va aprovar l’avantproje­cte per a “la prevenció, detecció i enjudiciam­ent” d’aquests delictes, segons va explicar la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá. Ara només falta fer-ne la tramitació definitiva al Congrés.

El PNR (passenger name record) recollirà dades com el nom dels passatgers, l’itinerari, els seients, l’equipatge o la informació de contacte, incloent-hi tots els vols que entrin, surtin o facin escala a Espanya. Aquesta informació es creuarà amb les bases de dades policials i quedarà emmagatzem­ada durant cinc anys, quan s’esborrarà automàtica­ment.

Tot i que el Ministeri de l’Interior ha explicat que la decisió s’ha pres “amb l’objectiu d’elevar els nivells de seguretat dels ciutadans” i que es té en compte “el marc jurídic de la protecció de dades”, des del Consell General del Poder Judicial s’han qüestionat alguns aspectes, com la indefinici­ó i interpreta­ció massa àmplia del que la policia podria fer amb les dades de milions de ciutadans. Aquestes indicacion­s es van incloure finalment en el text aprovat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain