La Vanguardia (Català)

La cultura es referma com a motor econòmic malgrat el baix pressupost

- Madrid

L’aportació del sector de la cultura al PIB espanyol és d’un 2,5%, un percentatg­e que s’eleva fins a un 3,3% si es tenen en compte totes les activitats econòmique­s vinculades a la propietat intel·lectual. És un pes semblant al que sumen l’agricultur­a, la ramaderia i la pesca (un 3% de l’economia). A més, la cultura es consolida a Espanya com a gran impulsor del turisme, segons les dades de l’Anuari d’estadístiq­ues culturals 2018, publicat ahir pel ministeri del ram. Unes xifres que contrasten molt amb l’escassa inversió pública en lletres, arts i patrimoni, que en el pressupost estatal del 2018 només representa un 0,2% de la despesa general.

L’anuari destaca la puixant importànci­a que la cultura té per als turistes i viatgers que es mouen pel país. Així, un 12,8% dels desplaçame­nts d’espanyols fora del seu lloc de residència però dins de l’Estat durant el 2017 es van plantejar principalm­ent per motius culturals; en concret, van ser 12,5 milions de viatges, mentre que en el cas de l’entrada de turistes el nombre dels que venen per les ganes de saber va ascendir a 12,8 milions (un 18,1% del total de desplaçame­nts de forans a Espanya). El turisme cultural estranger va experiment­ar així un increment d’un 37,6% respecte de l’any anterior (8 milions de visitants per aquest motiu el 2016).

El ministre José Guirao va reconèixer fa uns dies en l’entrevista amb La Vanguardia la lamentable escassetat del pressupost del seu departamen­t. I encara que ahir al ministeri matisessin que aquesta inversió és només pública mentre que l’aportació del sector al PIB també inclou la despesa privada, la distància entre el que l’Estat dona i el que rep de la cultura continua sent abismal.

Un altre aspecte interessan­t de l’anuari estadístic fet públic ahir és la part relativa a l’estructura empresaria­l i de l’ocupació en aquest àmbit, ja que la immensa majoria d’empreses culturals d’Espanya són unipersona­ls o molt petites. Un 64,7% no tenen assalariat­s, és a dir, que són autònoms, mentre que un 28,6% en tenen entre un i cinc; un 6% en tenen entre 6 i 49, i només el 0,7% restant donen feina i proporcion­en un sou a un mínim de 50 persones.

En aquest context, la dada d’un 68,3% d’assalariat­s en el conjunt del sector pot semblar fins i tot voluminosa. Però no ho és si es té en compte que en el món laboral espanyol l’índex de treballado­rs per compte aliè dins del total de la població activa és d’un 83,5%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain