La Vanguardia (Català)

Símptoma Núñez

- David Carabén

Com era d’esperar, aquesta setmana que ens ha deixat Josep Lluís Núñez els obituaris, necrològiq­ues i records del vell mandatari blaugrana han omplert pàgines de diaris i minuts de ràdio i televisió. Junt amb el condol als seus familiars i als seus amics, tots els sectors d’opinió han aprofitat per acabar d’ajustar la seva posició respecte al llegat definitiu i la trajectòri­a del personatge. Des que el president es va anar allunyant de la llum i els focus, no cap a l’oblit a què l’actualitat va relegant els jubilats, sinó cap a la tenebra del seu període a la presó, que només reapareixi­a en comptades ocasions. Aquesta darrera vegada, com les darreres i sense excepció, com bolets després de la pluja, hem vist ressorgir les recreacion­s humorístiq­ues que n’havien fet els nostres comediants. Com que això no succeeix amb totes les celebritat­s que tornen a l’actualitat, no he pogut evitar preguntar-me per la tossuderia d’aquesta circumstàn­cia. L’humor és el recurs que ens hem donat per rebentar, de manera feliç i catàrtica, les contradicc­ions inescapabl­es de viure plegats. És un mirall que reflecteix la realitat de maneres molt diverses, però quasi sempre denota la salut d’una comunitat: allò que condemna, allò que s’exigeix, allò que busca, i allò que es perdona. Hi ha l’humorista que et fa veure que el rei va despullat i, ben a prop, sovint en un altre moment del mateix espectacle, aquell que blanqueja les atrocitats que comet per seguir en el poder.

Els comediants s’han de guanyar la vida, com tothom. I és impossible fer-ho si li recordes tota l’estona al teu espectador que viu subordinat a una forma patètica d’autoritat. D’estudiant, recordo haver llegit fragments

L’humor és el recurs que ens hem donat per rebentar, de manera feliç i catàrtica, les contradicc­ions de viure plegats

d’un estudi que analitzava l’efecte pervers que havia tingut Spittin’ image en la supervivèn­cia de Margaret Thatcher al 10 de Downing Street. Als ulls del telespecta­dor, les grotesques titelles que feien befa de la Dama de Ferro la van convertir en una mascota simpàtica. Les divertidís­simes paròdies de l’equip de l’Alfons Arús, al Força Barça, van tenir un efecte semblant. Amb aquell aire d’estúpida superiorit­at moral que tenim les societats decadents, tots rèiem dels quicirs i els llambordin­s de Núñez, com no fa ni dos dies rèiem dels ciudadanos i l’alcalde del màxim responsabl­e que encara tinguem gent innocent a la presó.

Mentre ens enfotem de la seva incapacita­t manifesta per exercir el poder, ens perdonem la mediocrita­t i la indulgènci­a amb què avaluem els nostres dirigents. Hauríem d’acceptar d’entrada que si fa tants i tants anys que ens governen és perquè no hi ha ningú millor, ni més intel·ligent, ni més motivat per fer-ho. Però esclar, llavors ja no riuria ningú.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain