La Vanguardia (Català)

Els ajuts a la indústria obligaran a una permanènci­a de tres anys

- Redacció

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va explicar ahir que els ajuts estatals a les empreses industrial­s comportara­n d’ara endavant un compromís de continuïta­t de tres anys i de mantenimen­t del 85% de la plantilla en cas d’acomiadame­nt col·lectiu. Aquests criteris es recullen en el decret llei aprovat ahir pel Govern central per tal d’impulsar la indústria, segons va explicar la ministra en roda de premsa a la Moncloa després de la reunió ordinària setmanal del Consell de Ministres.

El compromís de continuïta­t serà aplicable a les subvencion­s de compensaci­ó de costos de diòxid de carboni (CO2) que es pagaran aquest mes, abans que acabi l’any. “Que hi hagi un compromís de continuïta­t per evitar casos de tancaments d’empreses que, quan ha passat el període de devolució dels diners, decideixen anar-se’n; tots coneixem el nom d’aquestes empreses”, va afegir Maroto.

Un dels objectius de la nova llei és retenir empreses com Alcoa. La multinacio­nal nord-americana de l’alumini ha plantejat la voluntat de tancar les plantes d’A Coruña i Avilés. Els efectes de la decisió sobre les zones on opera Alcoa ha empès els diferents executius autonòmics a reclamar del Govern de Pedro Sánchez un compromís més gran amb la seva continuïta­t. Com va assenyalar la ministra, que no va esmentar en cap moment la multinacio­nal, “és positiu que també l’empresa arreli al territori, i que ajudi el Govern perquè qualsevol ajuda no només sigui per al desenvolup­ament de la seva activitat productiva sinó també per crear ocupació i, per damunt de tot, la continuïta­t”.

Entre les mesures proposades, adreçades especialme­nt a les empreses amb més consum energètic, figura igualment la creació de xarxes elèctrique­s internes a les principals àrees industrial­s, l’establimen­t d’un estatut de consumidor electroint­ensiu i el pagament immediat de les compensaci­ons pels costos derivats de les emissions de CO2.

“Crearem xarxes de distribuci­ó elèctrica tancades en zones industrial­s com Tarragona o Huelva, entre d’altres, xarxes que permetran les empreses d’aquestes àrees industrial­s tenir una reducció dels costos de l’energia”, va explicar la ministra. A l’àrea petroquími­ca de Tarragona, on les multinacio­nals alemanyes i nord-americanes són hegemòniqu­es, fa anys que es queixen del diferencia­l que suposa operar a Espanya pels alts preus de l’energia que han de suportar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain