La Vanguardia (Català)

Bates blanques

- Ramon Aymerich

L’últim dijous del mes de novembre, el dia 29, els metges d’atenció primària van tallar la Ronda de Dalt, es van concentrar davant del Parlament i van exhibir una combativit­at mai vista. Just aquell matí, el dia en què la ciutat va semblar col·lapsada i el Servei Català de la Salut a punt d’enfonsar-se, en una masia a prop d’Argentona un centenar de persones reunides per CataloniaB­io & HealthTech parlaven del futur de les empreses biotecnolò­giques.

Catalonia Bio és una associació empresaria­l relativame­nt jove. La van fundar el 2006 una vintena de persones (científics, professors universita­ris, metges) que es movien en el món de les ciències de la vida i la salut. No ho tenien fàcil. El seu model de negoci era radicalmen­t nou i aventurat. Passen anys entre el moment en què s’aïlla una molècula, es fan els assajos i es comerciali­tza. Un temps de maduració i un risc que històricam­ent assumien les gran farmacèuti­ques. Però que era difícil d’entendre per a la banca quan qui demanava finançamen­t eren start-ups innovadore­s. Avui les coses han canviat. A Barcelona hi ha cinc fons de capital risc especialit­zats en aquestes activitats (i un sisè en constituci­ó). Hi ha un miler d’empreses que es qualifique­n de biotecnolò­giques. Les més dinàmiques han captat aquest any 100 milions d’inversió (molta de procedènci­a internacio­nal). I tenen ja 18 fàrmacs en desenvolup­ament.

El sistema públic de salut pot semblar en crisi, però ha creat al seu voltant un potent sector empresaria­l

Una explicació (no l’única, però segurament la més rellevant) d’aquest estat d’efervescèn­cia empresaria­l és l’existència d’un sistema públic de salut que funciona bé. Els avantatges que té per a la indústria treballar en un model sanitari en què les universita­ts estan molt properes als hospitals terciaris. I les oportunita­ts que dona un sistema públic que coneix la realitat dels seus pacients d’una manera molt més precisa del que ho fan sistemes sanitaris de països més avançats.

Però el contrast és aclaparado­r. Si vostès pregunten al carrer com pensen que funciona la sanitat catalana, és molt probable que els diguin que mai no havia anat tan malament. On és, doncs, el misteri? Segurament en el malestar que provoquen els baixos salaris del personal mèdic. Les protestes dels profession­als d’atenció primària van fixar l’atenció en la saturació dels serveis. Però en realitat actuaven motivats per uns nivells salarials baixos que els últims anys d’austeritat han fet encara més raquítics.

David Elvira, que va dirigir el Servei Català de la Salut (i que ara és a Sanofi), va explicar a la trobada que el sector biotecnolò­gic català és molt competitiu. I va proposar l’especialit­zació per consolidar aquest model productiu basat en la salut. Però abans que arribi això l’administra­ció pública haurà de resoldre un parell de coses. Una és obvia: millorar les expectativ­es salarials dels profession­als. L’altra, explicar els beneficis que té per a la societat el sistema d’iniciative­s publicopri­vades. Sobretot en un àmbit, el de les relacions entre negoci i salut, en què els prejudicis culturals són encara molt vius.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain