La Vanguardia (Català)

L’OPEP redueix en 1,2 milions de barrils l’oferta de petroli

La retallada, més gran del que s’havia previst, dispara el preu del Brent

-

L’Organitzac­ió de Països Exportador­s de Petroli (OPEP) va arribar ahir a un acord per reduir l’oferta en 1,2 milions de barrils diaris el 2019 i per un període inicial de sis mesos, segons van informar representa­nts del càrtel i la resta de països productors després de la cimera celebrada a Viena. En concret, els països de l’OPEP duran a terme un ajust de l’oferta de petroli de 800.000 barrils diaris, mentre que els països externs a l’organitzac­ió reduiran el subministr­ament a 40.000 barrils més al dia.

El ministre d’Energia de la Unió dels Emirats Àrabs (UEA) i president de la conferènci­a de l’OPEP, Suhail Muhammad Faraj al-Mazrouei, va destacar que l’acord, que serà revisat l’abril del 2019, eximeix de l’ajust Líbia, l’Iran i Veneçuela, i va assenyalar que la reducció correspone­nt a aquests països serà redistribu­ïda entre la resta de membres de l’OPEP, de la qual sortirà Qatar l’1 de gener.

“Estem orgullosos de la col·laboració amb els països externs a l’OPEP”, va declarar Al-Mazrouei, que va destacar que les dues parts confien a oficialitz­ar una declaració sobre la seva cooperació el 2019. Per la seva part, el ministre saudita d’Energia, Khalid A. al-Falih, va subratllar el compromís del seu país “amb l’estabilita­t del mercat” i va indicar que la producció de l’Aràbia Saudita al gener serà de 10.2 milions de barrils diaris, mig milió menys que el nivell previst per al desembre.

Com a conseqüènc­ia de l’acord, la cotització del petroli Brent, el de referència en els mercats europeus, va reaccionar amb una pujada superior al 7% des dels mínims del dia, fins a superar els 63 dòlars per barril. En concret, el preu del barril de petroli Brent va arribar a cotitzar en 63,54 dòlars, després d’haver arribat a baixar a un mínim de 59,10 dòlars.

Segons Financial Times el pacte finalment hauria estat possible després que l’Iran, objecte de sancions per part dels EUA, hagi estat eximit de participar en l’ajust. Veneçuela, un altre dels països que ha quedat eximit de la retallada, ostentarà la presidènci­a de l’organitzac­ió a partir de gener, segons la política de rotació d’aquesta institució. Per AnnLouise Hittle, analista de la firma Wood Mackenzie, l’acord contribuir­à a una major restricció en el mercat la segona meitat de l’any que ve.

L’ajust pactat per l’OPEP i altres països productors de petroli intenta frenar la caiguda que han experiment­at els preus, que han acumulat una baixada del 30% des dels màxims anuals assolits el mes d’octubre passat. Tot i això, xoca amb les demandes expressade­s pel president nord-americà, Donald Trump, qui ha assimilat la baixada dels preus del cru a una baixada d’impostos a l’economia mundial i ha reclamat que productors com l’Aràbia Saudita mantinguin els seus actuals nivells d’oferta.

La intensitat de la rebaixa contravé la demanda de Trump perquè l’Aràbia mantingués la producció

 ?? RONALD ZAK / AP ?? Khalid A. al-Falih, ministre d’Energia saudita, un poder fàctic dins l’organitzac­ió
RONALD ZAK / AP Khalid A. al-Falih, ministre d’Energia saudita, un poder fàctic dins l’organitzac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain