La Vanguardia (Català)

Els EUA alenteixen la creació d’ocupació però l’atur segueix en un 3,7% històric

- FRANCESC PEIRÓN

El creixement del mercat laboral als Estats Units va estar per sota del previst durant el mes de novembre. En lloc dels 198.000 nous llocs de treball pronostica­ts, se’n van crear 155.000 enmig de creixents temors que l’economia estigui perdent força.

Tot i això, la taxa d’atur es manté en un 3,7%, el més baix des del 1969. A més a més, la mitjana dels salaris es va incrementa­r un 0,2% l’hora, una mica per sota del 0,3% que es calculava, però que fa que es mantingui per segon mes consecutiu una pujada en el comparatiu anual d’un 3,1%.

Malgrat aquest alentiment, amb una mitjana de creació d’ocupació de 170.000 cada mes durant el trimestre setembre-novembre, per sota de la mitjana anual de 200.000, els analistes van remarcar que ja són 98 els informes consecutiu­s d’expansió i no consideren que el mercat laboral es trobi en situació de frenada.

En tot cas, i més enllà de les crítiques del president Donald Trump, aquest informe no sembla que hagi d’influir en els governador­s de la Reserva Federal (Fed) en la seva intenció de tornar a apujar el preu del diner quan es reuneixin d’aquí a un parell de setmanes.

Tot això no treu que hi hagi experts que no vegin una bandera de perill en l’horitzó. La volatilita­t borsària i l’augment del nombre de persones que sol·liciten els beneficis de l’atur estan creant preocupaci­ó. Alguns expressen la por que el creixement econòmic no serà sostenible amb un mercat laboral tan ajustat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain