La Vanguardia (Català)

El fabricant de Marlboro aposta fort pel negoci del cànnabis

- NOVA YORK

El grup Altria, fabricant de Marlboro als EUA, ha protagonit­zat la primera gran incursió d’una important empresa tabaquera en el negoci del cànnabis. Ahir la companyia nord-americana va anunciar la compra, per 1.800 milions de dòlars, d’una participac­ió del 45% a Cronos Group Inc., el quart major productor canadenc de cànnabis per valor de mercat, amb seu a Toronto. L’operació inclou una opció de pagament de 1.400 milions més de dòlars que atorgaria a Altria el 55% del capital i n’elevaria la inversió a 3.200 milions de dòlars (2.800 milions d’euros).

Amb les taxes de tabaquisme als Estats Units caient ràpidament, Altria, amb seu a Richmond, estat de Virgínia, està sota pressió per trobar noves vies per augmentar els ingressos. La marihuana, encara que continua sent il·legal a escala federal als Estats Units, ara està permesa en un nombre creixent d’estats, mentre que el Canadà representa un gran laboratori per a la indústria naixent. Fa uns mesos, el grup de begudes alcohòliqu­es Constellat­ion Brands va invertir 4.000 milions a Canopy Growth Corp., un altre productor canadenc de marihuana.

L’enorme inversió d’Altria ha desfermat un fort interès per les companyies de cànnabis, que han començat a instal·lar-se al Canadà, on aquest any es va legalitzar l’ús recreatiu d’aquest producte. Després de l’eufòria inicial, el sector portava a borsa dos mesos a la baixa. Però ahir, les accions de Cronos Group Inc. van pujar un 31% i es van acostar a un màxim històric.

S’espera que el ràpid creixement en el mercat de cànnabis continuï a mesura que s’ampliï la legalitzac­ió als Estats Units i que canviïn les normes socials. Dimarts, l’estat ultraconse­rvador de Utah es va convertir en l’últim a legalitzar l’ús de la marihuana amb finalitats mèdiques. “Una inversió d’aquesta magnitud atorga legitimita­t general a la indústria en el seu conjunt i ha de representa­r un catalitzad­or positiu per al sector, ja que és probable que les notícies augmentin les valoracion­s”, va dir un analista de Canaccord Genuity.

Arcview Market Research, firma d’inversió enfocada en el cànnabis, calcula que el 2027 els consumidor­s gastaran 57.000 milions de dòlars anuals a tot el món en cànnabis legal; a Amèrica del Nord, s’espera que la despesa augmenti de 9.200 milions el 2017 a 47.300 milions el 2027.

“Creiem que el cànnabis és una excel·lent opció estratègic­a per al tabac”, va dir un analista de Jefferies, perquè “coneixen la producció, com lluitar amb els reguladors, i estan a l’avantguard­a de la tecnologia de vaporitzac­ió”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain