La Vanguardia (Català)

Els CDR tallen l’AP-7 i els Mossos no hi intervenen

L’autopista va estar tancada fins a la nit a l’Ampolla

-

Tot el dia d’ahir els CDR van tallar l’AP-7 a l’Ampolla. Hi va haver tensió amb els automobili­stes, però els Mossos no van desallotja­r els CDR, que es van retirar passades les deu de la nit.

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) van tallar ahir l’autopista AP-7 als dos sentits de la marxa a l’altura de l’Ampolla (Baix Ebre). El Servei Català de Trànsit va registrar l’inici de la incidència a les 7.47 hores, quan unes 200 persones van envair la via i van crear barricades amb pneumàtics i branques d’arbres. A partir d’aquell moment es van fer desviacion­s senyalitza­des cap a l’N-340. Els activistes, vestits en alguns casos amb armilles grogues com les que simbolitze­n les protestes a França, van pintar a la calçada de l’autopista frases com “El poble mana, el Govern obeeix” i van corejar lemes per exigir la llibertat dels presos independen­tistes i la implementa­ció de la república.

Tot i que després de deu hores de protesta el CDR de Cambrils, que va organitzar l’acció, havia decidit en assemblea mantenir el tall de forma indefinida i va fer una crida, via Twitter, perquè “l’espurna” iniciada a les Terres de l’Ebre es fes extensiva a tot Catalunya, passades les deu de la nit els convocants van decidir aixecar la protesta.

Els Mossos d’Esquadra van mantenir des del primer moment un cordó de seguretat, però no van intentar desallotja­r els concentrat­s a la calçada de l’autopista. Les cues quilomètri­ques de primera hora es van anar reduint i a la tarda ja no quedaven vehicles atrapats, perquè havien pogut continuar la marxa per la carretera N-340.

Durant la protesta es van viure moments de tensió. Entre aquests, un camió de mercaderie­s perilloses que es va saltar els controls dels Mossos d’Esquadra i va arribar fins a pocs metres del punt on es trobaven els membres dels CDR. El camió va quedar atrapat i els manifestan­ts el van fer recular. Segons fonts de la policia catalana, van demanar al camioner que fes marxa enrere i circulés per una via alternativ­a. Abans d’aquest incident, que no va provocar ni danys ni ferits, es van viure situacions de crispació entre els manifestan­ts i els conductors aturats. Els dos grups es van esbroncar i es van fer retrets mentre els uns posaven i els altres retiraven branques d’arbres a fi de delimitar amb una barrera l’àrea de protesta. Tots van coincidir a criticar la inacció de la policia, malgrat que per raons diferents. Mentre que els conductors mostraven el seu rebuig a la protesta, que alguns van qualificar de “segrest”, i es queixaven que la policia no restablís la circulació, els manifestan­ts van lamentar la falta de protecció: “Ens han agredit i no han fet res, sembla que estiguin buscant que ens barallem entre nosaltres”.

Entre els vehicles atrapats per la protesta hi havia un autobús del Vila-real Club de Futbol on anaven uns quaranta nens d’entre 10 i 12 anys. L’equip havia de participar en un torneig per recaptar fons per a la Marató de TV3. L’autocar va estar immobilitz­at més de quatre hores amb l’enuig consegüent dels pares i mares que acompanyav­en els membres de l’equip.

A l’altre costat, un representa­nt dels CDR amb la cara tapada va explicar a TV3 que “els Mossos no han fet la seva feina, hem evacuat les situacions d’emergència com una dona embarassad­a o un home a qui havien d’operar el pare i hem obert camí a l’ambulància i als bombers”. Més tard es van queixar via Twitter: “Després de les càrregues a Girona i Terrassa, els Mossos no tenen cap paper. També han decidit no

La policia autònomica va crear un cordó de seguretat fins que els convocants van aixecar el bloqueig

gestionar les urgències. Estan esperant que els conductors s’encarin amb nosaltres mantenint-se al marge”.

La protesta d’ahir va tenir lloc després dels incidents de dijous passat, dia de la Constituci­ó, quan els Mossos van carregar contra els manifestan­ts que protestave­n contra Vox a Terrassa i Girona. L’actuació, que va provocar ferits entre els manifestan­ts, va desencaden­ar polèmica. El president de la Generalita­t, Quim Torra, va qüestionar l’actuació dels Mossos i va exigir canvis i el conseller d’Interior, Miquel Buch, va admetre que algunes actuacions no es van ajustar al protocol.

 ?? MAR ROVIRA / ACN ?? Efectius dels Mossos miren el tall de l’AP-7 a distància sense intervenir
MAR ROVIRA / ACN Efectius dels Mossos miren el tall de l’AP-7 a distància sense intervenir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain