La Vanguardia (Català)

El Govern es fa cupaire

Creix la loquacitat subversiva de l’independen­tisme, amb el president Torra al capdavant. El Consell de Ministres que Sánchez vol fer a Barcelona el 21 es presenta complicat. El Govern encoratja la protesta mentre irrita els Mossos

- | Article de Lola García |

É s curiós que la CUP hagi retirat el seu suport al Govern perquè aquest és l’Executiu més cupaire que ha tingut Catalunya des que va començar el procés independen­tista. Si continua així, els antisistem­a tindran dificultat­s per distingir-se dels discursos cada vegada més bel·ligerants del Govern i els seus tentacles. Per al president de la Generalita­t, Quim Torra, Catalunya ha d’optar per una secessió a l’eslovena, és a dir, unilateral i fins i tot amb víctimes (en aquell país hi va haver desenes de morts). L’exconselle­r de Salut Toni Comín creu que “el tram que queda” per assolir la independèn­cia serà “dramàtic” i que ha arribat el moment de “pagar un preu alt”. El titular d’Interior, Miquel Buch, considera desproporc­ionada la violència dels Mossos que dirigeix. (En sis anys hem passat de negar amb obstinació que una pilota de goma de la policia catalana va causar la pèrdua d’un ull a una dona a posar en dubte els Mossos per disparar els substituti­us d’aquells projectils, incorporat­s perquè se suposa que no fan tant mal, i fer un bon blau amb un d’aquests substituts a la mà d’una dirigent de la CUP). I, finalment, la consellera de Presidènci­a, Elsa Artadi, assegura que organitzar un Consell de Ministres a Barcelona o que el president del Govern central visiti al de la Generalita­t al Palau és “una provocació”. No està gens malament en només una setmana.

Aquesta loquacitat subversiva anirà en augment. Les setmanes vinents poden ser molt complicade­s. La vaga de fam de quatre dels líders independen­tistes empresonat­s segueix el seu curs amb el risc que comporta per a la seva salut cada dia que passa. I el Consell de Ministres del dia 21 es produirà enmig d’una gran tensió. Artadi, seguint la consigna del seu president d’animar els CDR a “pressionar”, ha mostrat el seu suport a les protestes contra la visita de Pedro Sánchez a Barcelona. Després de mesos d’insistir que el Govern ofereix diàleg, quan un dels col·laboradors de Sánchez va trucar al cap de gabinet de Torra per demanar-li la trobada, ja va percebre incomodita­t a l’altre costat del telèfon. Al Palau de la Generalita­t i a Waterloo no volen que el Govern central rendibilit­zi políticame­nt la visita a Catalunya i pretenien convertir-la en una espècie de cimera bilateral hispanocat­alana, com si es tractés de dos estats. Amb la negativa de la Moncloa, el que s’acosta és una jornada de protestes contra l’arribada de Sánchez en un clima de màxima tensió entre el Govern, que anima a l’agitació, i la seva policia, que rep instruccio­ns polítiques contradict­òries, de vegades impossible­s de complir alhora.

L’ANC està mobilitzan­t els seus nuclis més actius i els CDR també s’estan preparant. Es dona per fet que hi haurà talls de carreteres i veurem si s’atreveixen a anar més enllà. La posició de l’Executiu de Torra es pot convertir en una arma de doble tall. Mentre es busca reflectir el rebuig del president Sánchez, es pot deixar en evidència la Generalita­t. Quan un govern no és capaç de garantir la seguretat a les autoritats polítiques que visiten la seva capital, la seva imatge també es fa malbé.

Així mateix, la política de distensió de Sánchez podria quedar interrompu­da amb brusquedat. Després del fiasco que han suposat els resultats electorals a Andalusia, el president posarà l’independen­tisme en la tessitura de votar o no uns pressupost­os que alleujarie­n la seva situació financera –dimecres vinent hi ha vaga de funcionari­s a Catalunya per reclamar les pagues extra–, però ara mateix els independen­tistes no tenen intenció de donar-los suport. Si aquesta derrota parlamentà­ria evidencia que Sánchez no té suports per governar, el que seria lògic seria convocar eleccions. Però no és tan senzill. Una situació d’interinita­t en la Moncloa fins que es formés un nou Govern, tenint en compte que no és probable una majoria absoluta, seria molt inconvenie­nt mentre se celebra el judici als independen­tistes encausats i fins i tot abans de saber la sentència. I això és un factor a tenir en compte per convocar a la tardor.

De moment, sembla que l’independen­tisme té més pressa a propiciar una desfeta de Sánchez –encara que això suposi l’arribada al poder de PP, Ciutadans i fins i tot Vox– que a convocar eleccions a Catalunya.

 ?? STEPHANIE LECOCQ / EFE ?? El president Quim Torra ahir a Brussel·les durant l’acte del Consell per la República
STEPHANIE LECOCQ / EFE El president Quim Torra ahir a Brussel·les durant l’acte del Consell per la República
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain