La Vanguardia (Català)

Torra avala la via eslovena, malgrat la seva violència

- JAUME MASDEU

oeEl president assumeix les conseqüènc­ies d’una ruptura com la d’Eslovènia i Iugoslàvia, que va causar desenes de morts oeComín preveu un final “dramàtic” en la presentaci­ó del Consell per la República a Brussel·les

POLÍTICA 18 i 19

Comín adverteix: “El tram que ens queda serà dramàtic”

Els independen­tistes catalans solen triar el pont de la Constituci­ó espanyola per viatjar a Brussel·les. L’any passat milers de manifestan­ts van omplir els carrers de la ciutat i ahir ho van repetir uns 800 catalans. Van assistir a la presentaci­ó del Consell per la República, que va tenir lloc al Teatre Reial Flamenc. Durant l’acte, Lluís Llach va cantar Venim del nord, venim del sud. Això ho va aprofitar el president de la Generalita­t, Quim Torra, per recollir el guant i completar la lletra a la seva manera: “Venim del nord, venim del sud i venim d’Eslovènia, d’on porto molt bones notícies”, referint-se a la seva entrevista amb el president d’aquell país, Borut Pahor.

En aquell moment, Torra va decidir elevar les apostes i col·locar Eslovènia com l’exemple que ha de seguir Catalunya per aconseguir la independèn­cia, sense marxa enrere possible i acceptant totes les conseqüènc­ies que se’n derivin. Va proposar d’imitar Eslovènia sota el principi que “ja no hi ha marxa enrere i estem disposats a tot per viure lliures. Fem com ells”. Es referia al moment en què Eslovènia va aconseguir separar-se de Iugoslàvia després de la guerra dels Deu Dies que va tenir lloc el juny del 1991, i que va causar més de 60 morts i uns 300 ferits.

Torra va afegir que “els catalans hem perdut la por..., no ens fan por, i aquest és un crit molt poderós. No ens fan por i us he de dir que no hi ha marxa enrere al camí de la llibertat”, i va continuar mostrant el camí a seguir. “Els eslovens ho van tenir clar. Van decidir determinar-se i tirar cap endavant al camí de la llibertat amb totes les seves conseqüènc­ies fins a aconseguir-ho. Fem com ells –va dir Torra–. La via eslovena és la nostra via”.

L’exconselle­r Toni Comín també va animar a continuar la lluita per la independèn­cia encara que s’entrés de ple en el drama. “El tram que ens queda fins a arribar al final, no ens hem d’enganyar més, serà dramàtic”, va dir Comín, i va afegir que “ha arribat l’hora de pagar el preu alt, injust, però inevitable de la nostra llibertat”. L’argument defensat per Comín és que Espanya no és el Canadà ni el Regne Unit, sinó un “estat insegur que ha convertit la integritat territoria­l en religió”.

Per la seva part, l’expresiden­t Carles Puigdemont va acusar l’Estat espanyol de no oferir alternativ­es i centrar-se en la repressió. “L’Estat ha estat incapaç de proposar i explicar alternativ­es a la independèn­cia, i és que no les tenen. L’únic discurs que té Espanya per als catalans és el del Rei, un discurs amenaçador, tenebrós, que avala l’ofensiva total contra la societat catalana”. També va afegir que tot el que podien proposar ja ho van trans- metre a través del Rei, que primer ho va aplicar Rajoy “de manera abrupta i amb llenguatge de col·lisió, i després Sánchez, amb un llenguatge més suau”, però seguint la mateixa línia. Però Puigdemont va centrar el seu discurs en una crida a la unitat de les forces independen­tistes. En un acte que tenia la presència, a més del president Torra, del vicepresid­ent Pere Aragonès i de diversos membres del Govern, Puigdemont va dir que “hi ha una crida a la unitat que recorre Catalunya i que hauríem d’escoltar; si no perdem autoritat moral, perdrem tot el que hem aconseguit”.

L’expresiden­t va definir el Consell per la República com “un instrument per verificar davant el món la voluntat efectiva de fer la república” i va anunciar algunes incorporac­ions al consell fundaciona­l encarregat de posar-lo en marxa i que ell presideix. Es tracta dels exconselle­rs Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí, a més d’Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, Antoni Castellà, Meritxell Budó i Neus Torbisco-Casals. Tots han estat designats per Puigdemont i exerceixen el càrrec a títol personal.

És la segona posada de llarg d’aquest organisme, ja constituït a Barcelona el 30 d’octubre, que té com una de les seves missions fonamental­s internacio­nalitzar la crisi catalana. El registre obert a l’octubre comptabili­tza unes 40.000 adhesions, i l’acte d’ahir va servir per potenciar el Consell per la República, encara que queden molts detalls per concretar sobre el seu funcioname­nt i gestió. Ha d’acabar constituin­t una assemblea de representa­nts electes, en què figuraran, a parts iguals, diputats, representa­nts d’ajuntament­s, societat civil i figures internacio­nals. La seva funció serà “fer allò que les nostres institucio­ns no puguin fer”, en paraules de Puigdemont, ja que considera que les institucio­ns catalanes estan actualment en “llibertat vigilada, amb restriccio­ns financeres i competenci­als” i sota amenaça de no-

Puigdemont fa una crida a la unitat en la presentaci­ó del Consell per la República

“Estem disposats a tot per viure lliures”, assegura el president a Brussel·les

Llach i Valtònyc van intervenir en un acte en què van assistir uns 800 catalans

ves aplicacion­s de l’article 155.

L’acte es va organitzar en dues sessions consecutiv­es al teatre flamenc situat al centre de Brussel·les, dues sessions per donar cabuda als 800 catalans desplaçats. Les localitats van ser sortejades entre els 40.000 que s’han registrat al Consell per la República. En la presentaci­ó, que va començar tard per la demora de la xàrter que traslladav­a membres del Govern des de Barcelona, va actuar també el raper Josep Valtònyc, que des de la seva fugida a Bèlgica ha fet causa comuna amb els independen­tistes, contractan­t el mateix equip d’advocats i formant part ja de l’activisme a favor del procés català. Valtònyc es va emportar els aplaudimen­ts d’un públic convençut per a la causa que, entre els crits més repetits que va corejar, estaven els d’“independèn­cia” i “Puigdemont, president” com calia esperar, però també alguns que demanaven la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch.

 ??  ?? Representa­ció política. Els representa­nts polítics de l’independen­tisme durant l’acte de presentaci­ó del Consell per la República celebrat ahir a Brussel·les
Representa­ció política. Els representa­nts polítics de l’independen­tisme durant l’acte de presentaci­ó del Consell per la República celebrat ahir a Brussel·les
 ?? NATÀLIA SEGURA / ACN ??
NATÀLIA SEGURA / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain