La Vanguardia (Català)

El bucle històric

- Màrius Carol DIRECTOR

JOSEP Tarradella­s va escriure una carta a Horacio Sáenz Guerrero, que va ser director de La Vanguardia (1969-1983), un any després d’haver passat el relleu de la presidènci­a de la Generalita­t a Jordi Pujol, on deia: “Sé molt bé que ara no es proclamarà l’Estat Català ni la República Federal Espanyola, ni els responsabl­es del que succeeix moriran per Catalunya, res d’això. El que es farà és voler fer oblidar les actituds irresponsa­bles dels mateixos que han fet fracassar la nostra autonomia, aconseguin­t la desunió de Catalunya i l’enfrontame­nt amb Espanya; i amb això l’actitud dels autors d’aquesta situació és imperdonab­le. És desolador que avui la megalomani­a i l’ambició personal d’alguns ens hagi conduït a l’estat lamentable en el qual ens trobem”.

M’ha vingut a la ment aquesta missiva, en què el polític republicà temia que els polítics tornessin a tenir la temptació de repetir el 6 d’octubre del 1934 que només ens portaria a la tragèdia i el desastre. És indubtable que la seva carta va ser premonitòr­ia, com si intuís que la política catalana estava condemnada a repetir errors perquè vivia en un bucle històric tan terrible com absurd. Ho he recordat després d’escoltar els discursos dels dirigents catalans al Teatre Nacional Flamenc, durant la presentaci­ó de l’anomenat Consell per la República.

L’independen­tisme té tot el dret a mantenir els seus somnis. Però discrepo de les paraules de l’exconselle­r Toni Comín que no s’ha de tenir por, sobretot quan va anunciar que el següent tram de lluita al carrer serà “dramàtic”. I resulta especialme­nt incomprens­ible que el president Quim Torra defensi la via eslovena per arribar a la independèn­cia. A Eslovènia hi va haver una guerra, amb morts, ferits i presoners.

També va escriure Tarradella­s, després de deixar el govern, que Catalunya ha de recuperar la unitat, perquè el nostre país és massa petit perquè es menyspreï ningú i prou gran perquè hi capiguem tots.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain