La Vanguardia (Català)

Eike Schmidt

DIRECTOR DELS UFFIZI

- Correspons­al

El director de la Galeria dels Uffizi, Eike Schmidt, exasperat per les cues de visitants, ha dissenyat amb la Universita­t de L’Aquila un algoritme que, a partir de múltiples factors, indica a cada visitant a quina hora hi podrà entrar.

Quan l’historiado­r de l’art alemany Eike Schmidt visitava Florència, el que més l’exasperava eren les llargues cues que es formaven a la porta de la Galeria dels Uffizi. Sempre coneixia algun treballado­r i aconseguia entrar-hi abans, però patia per les desenes de milers de persones que cada dia podien esperar unes quatre hores per veure aquells tresors. De manera que quan va ser nomenat director d’aquest centre el 2015, una de les primeres coses que va prometre va ser escurçar aquestes llargues files.

Sembla que ha trobat el camí correcte. El museu està provant un nou sistema que, si funciona bé, permetrà eliminar les cues. Es tracta d’un algoritme dissenyat amb el departamen­t d’Enginyeria i Ciències de la Informació i Matemàtiqu­es de la Universita­t de l’Aquila, un equip especialit­zat en aquesta mena de tasques que es va posar en contacte amb Schmidt quan van sentir el que l’amoïnava.

L’algoritme calcula el temps que el visitant s’ha d’esperar per entrar-hi, imprimeix un tiquet que marca una hora determinad­a i el convida a presentar-s’hi en aquella hora concreta. D’aquesta manera, el visitant pot decidir si té temps per fer un cafè o un volt pel centre històric durant el temps que esperaria davant del museu. Les esperes són inevitable­s: de mitjana, cada dia hi entren entre 6.000 i 7.000 persones. Dimecres el museu va revelar que el 2018 ha superat la barrera dels quatre milions de visitants.

L’horari es basa en un model estadístic realitzat i millorat en dos anys de recollida de dades i experiment­ació, en què s’ha considerat el temps mitjà de visita dels turistes i les variables de la jornada: no és el mateix quan fa bon temps que un dia de pluja, quan els turistes solen estar-se més temps a dins, igual que els dies que fa molta calor, per l’aire condiciona­t. El sistema té en compte el nombre exacte d’accessos i altres paràmetres monitorats i comparats amb dades històrique­s. El resultat és que l’algoritme és capaç de predir amb exactitud el moment que serà possible donar cita als visitants.

Ja s’han fet algunes proves en jornades clau. Durant la primera, el primer diumenge d’octubre –que era gratuït– van aconseguir eliminar les cues per a les més de 7.500 persones que es van presentar a la porta. “Funciona molt bé, però calen més proves. Hi ha qüestions que només es poden solucionar des de l’aspecte sociològic o comunicati­u”, explica Schmidt. Molts visitants no van entendre els sistemes i el museu va haver d’habilitar una entrada especial a la tarda.

En la segona jornada de prova es van adonar que la tendència a esperar en fila forma part de la naturalesa humana. Encara que tinguessin el tiquet, hi havia gent que esperava igualment a la fila o tornaven mitja hora abans de l’hora indicada, sense confiar que allò de no fer cues era de debò. “Algunes persones són una mica aprensives i es pensen que es quedaran fora, però quan veuen que no hi ha cua es tranquil·litzen”, diu el director amb un somriure.

Els Uffizi són els primers a crear un algoritme d’aquestes caracterís­tiques. Altres museus ho fan, però de manera mecànica, establint que cada quinze minuts poden entrar un determinat nombre de persones. A més d’evitar les cues, el sistema informàtic té altres funcions. La primera, animar a descobrir altres centres de Florència com el Palazzo Pitti, que el primer dia de proves als Uffizi va batre el rècord de visitants. Però també enxampar els que s’aprofiten de les cues per revendre entrades. El personal del museu s’ha posat en contacte amb el Govern italià per estudiar la llei de protecció de dades per descobrir els revenedors que ofereixen entrades a preus escandalos­os. I finalment, evitar ensurts en època d’alerta antiterror­ista. “Eliminar cues en aquests moments és un avantatge per a tothom”, assegura Schmidt.

El sistema calcula el temps que el visitant s’esperaria i li diu que torni a aquella hora El projecte pretén que es faci servir aquest temps per visitar altres llocs de Florència

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain