La Vanguardia (Català)

Saioa Hernández

SOPRANO

- Jordi Maddaleno

La madrilenya Saioa Hernández (39) s’ha convertit en la primera soprano espanyola que canta a la Prima de la Scala de Milà, la seva inauguraci­ó oficial, una cita indiscutib­le en el món de l’òpera. Ho va fer amb solvència en la verdiana Attila.

Si el món encara no coneixia el nom de la soprano Saioa Hernández (Madrid, 1979), el seu debut ahir a la Prima del Teatro alla Scala de Milà la va catapultar a escala internacio­nal. La festivitat del 7 de desembre, San Ambrogio, patró de la ciutat, marca l’inici de la nova temporada del teatre d’òpera italià més important. La première sempre és una nit estel·lar, amb públic selecte i entrades de platea a 2.500€!, i amb un aplaudidís­sim president de la Repubblica Italiana, Sergio Mattarella, encapçalan­t la llista d’autoritats. A més, és la première més mediàtica: en directe per ràdio, tele, cinema i internet per a tot Itàlia i l’estranger, a més de 40 pantalles repartides per Milà. Saioa Hernández es convertia, així, en la primera soprano espanyola que canta a aquesta Prima en els 240 anys d’història de la Scala.

“Jo no tenia gaire idea del que significav­a obrir la temporada de la Scala”, comentava la cantant després d’una vetllada en què va estar esplèndida com l’Odabella d’Attila, en una nova producció que signa Davide Livermore. “Vaig tenir una setmana de pànic abans dels assajos –continua–, em vaig bloquejar. Debutava en un paper, debutava a la Scala i a més ho feia a la Prima! No parava de tenir entreviste­s, era un cúmul d’emocions. Recordo que Violeta Urmana m’aconsellav­a que per enganyar el cervell ella es deia a si mateixa: ‘Soc Renata Tebaldi, i aquest és el meu teatre’, ha, ha. Jo hauria d’haver dit, ‘soc Montserrat Caballé, i aquest és el meu teatre’. Tot i que ella m’hauria indicat: ‘Avui ets Odabella’. He pensat molt en ella. La seva filla m’enviava missatges: ‘Ella et protegeix’, m’escrivia... I també he pensat molt en Mirna”.

Efectivame­nt, Saioa Hernández va ser descoberta a l’òpera de Sabadell per la sempre inquieta Mirna

“Vaig entrar en pànic abans dels assajos; debutava en un paper, debutava a la Scala, i a més a la Prima!”

Lacambra. Allà va fer un debut impactant a Il pirata de Belllini, i després amb Tosca, Rigoletto i Els contes de Hoffmann. Va ser alumna de Caballé i va completar la seva carrera a Itàlia, on va debutar com la Gioconda, Aida o Leonora amb un èxit que va arribar a les orelles del Riccardo Chailly en persona. De fet, va ser ell, l’actual director musical de la Scala, qui la va triar per a aquest sonat debut a Milà.

I Saioa va estar esplèndida com a protagonis­ta d’aquesta Attila de Verdi. Ja en la seva ària di sortita, Santo di patria, d’extrema dificultat, no la va acovardir el caràcter indòmit d’Odabella, que acaba assassinan­t Attila. Hernández va assentar un inici que va anar a més per acabar amb un èxit personal a l’altura del repte. La seva veu mòrbida, de timbre estrany i addictiu, la seva insolència en els aguts i cuidada tècnica li auguren un futur d’èxits... Ni el Liceu ni el Real han tingut el privilegi de tenir-la al seu escenari, per bé que el 2022 actuarà al teatre de Madrid.

La nit va acabar amb 15 minuts d’aplaudimen­ts. La nova producció va agradar, amb homenatge al Visconti del Crepuscle dels déus ,i també la batuta analítica i vibrant de Chailly. Ildar Abdrazakov va ser un Attila generós, el més ovacionat, i perfectes Fabio Sartori (Repoblo) i George Petean (Ezio).

 ??  ??
 ?? BRESCIA E AMISANO / TEATRO ALLA SCALA ?? Sergio Mattarella felicita Hernández davant el tenor Fabio Sartori
BRESCIA E AMISANO / TEATRO ALLA SCALA Sergio Mattarella felicita Hernández davant el tenor Fabio Sartori
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain