La Vanguardia (Català)

Bancs terrenals

El país del Pirineu surt definitiva­ment de la llista de paradisos fiscals de la Unió Europea

- EDUARDO MAGALLÓN

La sortida definitiva d’Andorra de la llista de paradisos fiscals deixa la seva banca amb el repte d’un canvi de paradigma, en què les alternativ­es són la integració o l’entrada de nous actors en el capital.

La sortida definitiva d’Andorra de la llista de paradisos fiscals deixa la seva banca amb el repte d’un enorme canvi de paradigma. Les alternativ­es que s’obren per als cinc bancs del país del Pirineu passen essencialm­ent –com ha passat també a Espanya– per un procés d’integració o per l’entrada de nous actors en el seu capital. Els últims mesos hi hagut rumors sobre la possibilit­at que es fusionessi­n els dos líders –Crèdit Andorrà i Andbank–, diuen fonts del sector. No obstant això, fa dues setmanes, el president de la patronal bancària Andorran Banking i director general d’Andbank, Ricard Tubau, va dir públicamen­t que a curt termini (el 2019) es descarten fusions.

“Amb el nou context el negoci és diferent, ja que no es dona la mateixa rendibilit­at ni s’arriben als mateixos volums que abans i, per tant, les fusions són gairebé l’única opció de racionalit­zar les estructure­s de costos”, precisa un directiu. Durant els anys previs al fet que el país deixés de ser considerat un paradís fiscal, les entitats van acumular grans quantitats de recursos de clients que, en molts casos, aprofitave­n l’anonimat que els permetien mantenir els diners en les entitats andorranes. Ara opten per oferir alta gestió per retenir els clients.

Una altra opció és que els bancs espanyols tornin, com passava als anys noranta i als 2000, afegeixen fonts del sector. César Goyache, exconselle­r delegat de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancària d’Andorra (Arfeb) i actual soci director de la consultori­a MainSpring, va escriure aquesta setmana en un article d’opinió que “incorporar en el joc entitats estrangere­s, ja sigui mitjançant participac­ions en el capital o mitjançant acords estratègic­s a llarg termini”, és una opció que “seria probableme­nt la que aportaria més valor al país”.

Ara mateix només l’entitat espanyola Banc Sabadell participa en el capital d’una entitat andorrana, amb un 51% de les accions: el Banc Sabadell d’Andorra. La Caixa va arribar a ser l’accionista de referència de Crèdit Andorrà, i el BBVA feia el mateix amb Banca Mora fins que el 2006, per indicacion­s del Banc d’Espanya, van abandonar el país perquè hi havia poca transparèn­cia en l’operació. Fins i tot la desaparegu­da Caixa Catalunya va participar també en la BPA, que avui tampoc no existeix. El cas del Sabadell és diferent: va entrar el 2000 partint de zero i seguint les directives del Banc d’Espanya.

Andorra té cinc bancs (Crèdit Andorrà, AndBank, MoraBanc, VallBanc i Banc Sababadell d’Andorra), amb uns actius d’uns 46.000 milions: la meitat són al país. La seva mida és semblant al d’algunes de les antigues caixes d’estalvis mitjanes espanyoles com Unicaja o Ibercaja. En conjunt van obtenir un benefici de 131 milions.

Malgrat que el sector ho descarta en públic, la nova situació incrementa les opcions de fusió

 ?? LV ?? Andorra té cinc entitats bancàries
LV Andorra té cinc entitats bancàries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain