La Vanguardia (Català)

Venècia endurirà les multes contra els visitants desconside­rats.

L’Ajuntament prepara un nou reglament per endurir les multes contra els comportame­nts inadequats

- ANNA BUJ Venècia. Correspons­al

És el mes de novembre a la plaça de Sant Marc. Alguns turistes desafien el fred, però es nota la diferència amb la temporada alta. En una ciutat on cada any arriben uns 30 milions de visitants, les èpoques més tranquil·les són un descans per a la resistènci­a veneciana.

Un grup d’australian­s, tot i això, es posa a discutir amb el cambrer d’un local. Són quinze nois, entre 20 i 25 anys, que viatgen per Europa. “Ens havíem assegut a terra perquè estàvem cansats, però de sobte ha vingut aquest home a fernos fora. No fèiem res”, explica el jove Wayne.

“Jo quan veig la gent que s’asseu amb una pizza davant del Palazzo Ducale em poso malalta”, diu Silvia Rossi, veneciana de tota la vida. “Em fan mal els genolls d’haver d’esquivar els turistes que caminen per la banda equivocada del carrer quan vaig a buscar el meu fill a l’escola”.

Venècia és una ciutat fràgil i té les seves pròpies normes. No parar-se als ponts, caminar per la dreta, no deixar escombrari­es als canals. Ni cotxes ni bicicletes, només el vaporetto, llanxes i gòndoles. Però també hi ha unes mínimes normes de convivènci­a i sentit comú com en qualsevol ciutat del món. “Tenim una identitat mil·lenària que no ha estat envaïda mai, fins ara”, lamenta Rossi.

Els vídeos dels herois que es capbussen als canals o de les noies que prenen el sol als jardins Papadopoli ja són coneguts. També el cas exagerat de la multa de 68 euros al nen de quatre anys que anava en monopatí, de fa unes setmanes. Els venecians, farts del comportame­nt d’alguns turistes mal educats, estan endurint les seves normes municipals per castigar-los. Ja hi havia un reglament municipal per això, però l’Ajuntament de l’alcalde Luigi Brugnaro, de centredret­a, ha augmentat les multes durant aquest mandat i ara prepara un nou reglament que s’haurà d’aprovat al gener, explica l’assessora per al Turisme, Paola Mar.

L’artífex d’aquestes noves sancions més elevades llegeix els càstigs previstos. Tirar-se al canal, 450 euros. Deixar escombrari­es pels carrers, de 100 a 200. Pintar els edificis amb bolígrafs o fer grafitis, 400. Col·locar cadenats en monuments, 100 més. Menjar al terra, 200 euros, igual que anar sense samarreta.

Ni els nois australian­s ni ningú de la desena de turistes preguntats per aquest diari no coneix les normes venecianes. “Jo no en sabia res, però he après que s’ha de caminar per la dreta a còpia d’empentes”, comenta Acacio Domínguez, un jubilat que ha viatjat des de Cornellà amb la seva dona. Per això, un dels objectius de l’assessora Mar és explicar als turistes que Venècia s’ha de respectar. Ha dut a terme una campanya anomenada #EnjoyRespe­ctVenezia perquè els visitants vegin el que es pot fer i el que no. Han col·locat alguns cartells per l’àrea més turística i han arribat a un acord amb Expedia pel qual tothom que reservi a través d’aquesta agència rebrà la llista de normes, i la Mar assegura que ara està mantenint converses amb Booking i altres portals perquè facin el mateix. Uns 20 guàrdies, que els últims mesos han fet 8.000 hores, vigilen que es compleixi.

“El problema és que Venècia és un aparador mundial. Fas l’imbècil, surts a YouTube i es converteix en viral”, explica l’assessora. “La nostra finalitat no és recaptar, sinó explicar al turista que anar a Venècia pot ser meravellós si tothom compleix les normes”. “Jo he vist de tot”, assenteix Matteo, que des de fa cinc anys treballa en una botiga de souvenirs a Sant Marc. “Fins i tot gent despullada com si anés a la platja. A Nova York o a París ningú faria això, però com que és Venècia pensen que no passa res”, denuncia el venedor.

El nou reglament que prepara l’Ajuntament encara serà més dur. Un esborrany a què ha tingut accés aquest diari preveu multes per a qualsevol que s’assegui en algunes zones de la ciutat si no és en un banc. També es plantegen l’expulsió de 48 hores com a càstig dràstic a les heroïcitat­s com tirar-se a un canal.

Encara s’ha de discutir i validar tot, i probableme­nt els punts més polèmics no s’aprovaran. Però hi ha una intenció de posar ordre. De la vintena de pàgines que tenia el vell reglament, l’esborrany del nou arriba a més de setanta.

Hi ha alguns crítics, tot i això. El portaveu de l’associació cívica Gruppo 25 Aprile, Marco Gasparinet­ti, pensa que hi ha moltes normes “absurdes” que no es podran controlar. Per exemple, serà molt difícil multar la gent que s’assegui deu segons en una vorera. “El que caldria fer és posar més fonts perquè la gent no comprés tantes ampolles de plàstic, que acaben al riu”. A més, creu que és molt difícil que els turistes acabin pagant aquestes multes una vegada se’n van als seus països, de manera que finalment el pes caurà sobre els venecians.

En canvi, el fundador de Venessia.com, Matteo Secchi, està d’acord amb el fet de ser més estrictes. La seva plataforma va néixer per defensar els últims venecians. Hi queden poc més de 53.000 persones. El 1951 n’hi havia 175.000. Surt molt més a compte llogar un apartament històric i anar-se’n a viure a la terra ferma, on els preus són menys abusius. “Aquí guanya la llei dels grans números. Com més turistes, més probabilit­ats que vinguin imbècils. Si cal castigar-ne exemplarme­nt deu perquè la resta es comportin, em sembla bé”, diu Secchi des d’una trattoria històrica de la ciutat.

Secchi pensa que la fugida té molta relació amb les actituds mal educades dels turistes. Recorda que el 1989 hi va haver un gran concert de Pink Floyd que va omplir la ciutat amb 300.000 persones. “Va ser un moment una mica dur. La gent se’n va anar al barri popular de Santa Marta a dormir al carrer, però els seus habitants els van fer fora. Ara Santa Marta està despoblada, i no hi hauria ningú per posar ordre. El respecte de les ciutats surt dels seus veïns”, lamenta. Venècia ha avisat.

 ?? ZEFART / GETTY ?? Turistes asseguts a les escales de l’església de Sant Simeone Piccolo de Venècia; la nova normativa preveu multes per als que s’asseguin en llocs inapropiat­s
ZEFART / GETTY Turistes asseguts a les escales de l’església de Sant Simeone Piccolo de Venècia; la nova normativa preveu multes per als que s’asseguin en llocs inapropiat­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain