La Vanguardia (Català)

Les xarxes multipliqu­en el xoc entre els que pensen de manera diferent.

Com les xarxes socials multipliqu­en exponencia­lment la col·lisió entre els qui pensen diferent. Ho expliquem aquí

- Barcelona CRISTINA SÁEZ

Els votants d’esquerres i els de dretes viuen en mons paral·lels a Twitter, i cada grup només interaccio­na amb persones, partits i mitjans de comunicaci­ó que els són afins.

És la principal conclusió d’un estudi liderat per la Universita­t Pompeu Fabra (UPF) que conclou que hi ha una absència total de diàleg polític en aquesta xarxa social. No obstant això, el treball constata que els votants i partits polítics d’esquerres estan més disposats a interactua­r amb persones d’ideologies diferents que no pas els de dretes, que constituei­xen un grup més estanc.

Segons aquesta investigac­ió, publicada a Social Media + Society, l’únic punt de trobada per als dos grups, molt polaritzat­s, són alguns mitjans de comunicaci­ó generalist­es, com ara la premsa escrita.

Mitjans com La Vanguardia, El Mundo o El País, segons aquest estudi, exerceixen d’àgores virtuals. “L’estudi constata la importànci­a de l’existència de mitjans de comunicaci­ó a fi d’afavorir el debat polític. Seguidors polítics del PP, de Ciutadans, del PSOE o de Podem, interactue­n amb els mateixos mitjans, malgrat que no entre ells”, apunta Frederic GuerreroSo­lé, físic i doctor en comunicaci­ó de la UPF, que investiga, des de fa 6 anys, la utilitzaci­ó de Twitter en comunicaci­ó política.

Les conclusion­s d’aquest treball també assenyalen quin tipus de comunicaci­ó política estableix cada formació. Així, “hi ha mitjans molt partidaris: el PP només difonia informació de l’ABC ide La Razón. En canvi, d’altres amb una línia política menys marcada, com La Vanguardia o El País, se situen en espais intermedis, i funcionen de nexe entre diferents opcions polítiques. A l’altre extrem hi ha La Tuerka, eldiario.es o Público, que només són retuitejat­s o esmentats per votants d’esquerres”.

Per Esteban Moro, investigad­or de l’Institut de Tecnologia de Massachuse­tts (MIT) i de la Universita­t Carlos III, aquest estudi “confirma el que ja sabíem sobre l’efecte del partidisme o les cambres d’eco. Només ens relacionem i interactue­m amb gent que pensa com nosaltres, com passa a la vida real”. El problema, destaca aquest matemàtic, és que aquesta polaritzac­ió “avui es veu encara més exacerbada en el context polític actual i impedeix el debat”.

I hi contribuei­xen els biaixos dels algoritmes de Twitter, que “propicien que un usuari perdi de vista allò que no li interessa”, explica el consultor polític Antoni Gutiérrez-Rubí; i els bots, els programes informàtic­s controlats que injecten informació en aquestes bombolles d’usuaris amb l’objectiu de manipular l’opinió pública. “Tenim l’escenari perfecte perquè les idees cada vegada es radicalitz­in més”, alerta GutiérrezR­ubí.

“Les xarxes socials, lluny de ser un lloc de deliberaci­ó democràtic­a, són espais tancats on es formen cambres de ressonànci­a: només segueixes i escoltes els que penmés sen com tu, que retroalime­nten les teves idees”, assegura l’autor d’aquest estudi, Frederic Guerrero-Solé,

Segons la investigac­ió, que va analitzar un milió de tuits publicats durant les dues últimes campanyes electorals a Espanya el 2015 i el 2016, els votants de Podem, com també aquest partit polític, són els que més interactue­n a les xarxes socials amb persones d’altres ideologies, com per exemple amb la CUP o ERC. En canvi, els partits i votants de dretes no- es relacionen amb gent del seu entorn. A més a més, les interaccio­ns del partit de Pablo Iglesias són, sobretot, amb ciutadans corrents, a diferència de la resta de grups. De fet, segons constata l’estudi, Podem “és el partit que té més partidaris no oficials”.

Aquesta investigac­ió també porta llum a la qüestió de com va canviar l’activitat dels partits durant les dues eleccions. El 2015 Ciutadans va pactar amb el PSOE per intentar la investidur­a de Pedro Sánchez, però no van aconseguir els suports necessaris. En canvi, el 2016 la formació d’Albert Rivera va donar el seu suport al PP per investir, finalment amb l’abstenció del partit socialista, Mariano Rajoy. A Twitter, si bé tant el PP com el PSOE van augmentar el nombre de publicacio­ns i de retuits de les eleccions del 2015 a les del 2016, el PP va doblar la seva activitat.

L’usuari de les xarxes socials perd de vista allò que no li interessa i contribuei­x a la radicalitz­ació

Certa premsa exerceix un paper de mediació entre les bombolles; els usuaris de diferent biaix creuen opinions

 ?? RAFA ALCAIDE / EFE ?? Una electora introduint el vot en una urna durant les eleccions andaluses del 2 de desembre
RAFA ALCAIDE / EFE Una electora introduint el vot en una urna durant les eleccions andaluses del 2 de desembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain