La Vanguardia (Català)

Sis morts en una estampida a la sortida d’una discoteca a Ancona

- Correspons­al

Era nit de festa a la discoteca Lanterna Azzurra, però va acabar en tragèdia. El que va començar com l’avantsala del concert d’un dels rapers més populars entre els joves italians va acabar amb una estampida humana que va provocar la mort de sis persones, cinc adolescent­s d’entre 14 i 16 anys i una dona de 39 anys que acompanyav­a la seva filla. Ahir el poble de Corinaldo, a prop d’Ancona, al centre d’Itàlia, es va tenyir de dol. Més de cent persones van resultar ferides. Set joves es troben en estat molt greu i la seva vida corre perill.

El raper italià Sfera Ebbasta estava a punt de començar el seu concert quan, poc abans de la una de la matinada, suposadame­nt algú –un encaputxat segons alguns testimonis– va llançar gas pebre amb un esprai i l’olor va desfermar el pànic. Els adolescent­s van començar a córrer tots alhora i es van aglomerar a les portes de sortida. Al principi es va dir que una de les sortides d’emergència estava bloquejada, però la Fiscalia d’Ancona aviat ho va desmentir. El que va causar les morts va ser que una de les baranes de la sortida d’emergència va cedir i va provocar una multitudin­ària caiguda amb víctimes mortals. Els bombers confirmen que dins de la discoteca no hi va haver morts.

Ara s’estudia si hi pot haver responsabi­litats. La Fiscalia d’Ancona, que ha obert una investigac­ió, va informar que s’havien venut 1.400 entrades enlloc de 870, la capacitat màxima del local. “No pots morir als 14 anys d’aquesta manera. No necessitem noves lleis, necessitem que es respectin”, va dir el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, en la seva multitudin­ària manifestac­ió a Roma. “Qui l’ha errada, pagarà”, va afirmar. A la tarda es va traslladar a Ancona per visitar els ferits. També ho va fer el primer ministre, Giuseppe Conte, que va declarar que és el moment que el Govern es posi a fer preguntes per aconseguir que una tragèdia d’aquesta mena no es repeteixi mai més. “Els responsabl­es d’aquest tipus de locals han d’assegurar-se que respecten totes les condicions de seguretat”, va avisar Conte.

Els més de cent ferits es troben repartits entre els hospitals propers, però els set més greus són a Ancona. El director de l’hospital Riuniti, Michele Caporossi, va informar que set joves d’entre 14 i 20 anys, dues noies i cinc nois, són els que corren perill. Pateixen diferents traumatism­es per aixafament al tòrax i van ser internats en reanimació.

“Vam anar cap a la porta i moltes persones van caure de cop”, explicava un jove a la televisió pública italiana. “Les meves cames estaven atrapades a la barana; dos nois m’estiraven, però estava atrapada, no em podia moure”, explicava una altra de les assistents. Les víctimes mortals són tres noies i dos nois d’entre 14 i 16 anys, a més de l’Eleonora, mare de quatre fills, entre els quals una nena d’onze anys que acompanyav­a al concert, que s’ha salvat.

No és la primera vegada que l’ús de gas pebre provoca el pànic a Itàlia. Es creu que s’utilitza per desviar l’atenció en petits robatoris. Aquest cop les conseqüènc­ies han estat dramàtique­s.

El local havia venut 1.400 entrades per a un concert de rap quan la capacitat màxima era de 870

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain