La Vanguardia (Català)

La revolució de vellut d’Armènia es consagra avui a les urnes

- Erevan. Enviat especial

La revolució de vellut d’Armènia es consagra avui en unes eleccions al Parlament que només plantegen el marge de la victòria de l’aliança My Step, de Nikol Pashinian, l’home que va recórrer a peu part d’aquest país del sud del Caucas mobilitzan­t la població en una revolta cívica que, sense trencar un vidre, va liquidar dos decennis d’un règim postsovièt­ic vist com a fonamental­ment corrupte.

El 2 de maig, una vaga general va paralitzar Armènia completame­nt i sis dies després Nikol Pashinian era nomenat primer ministre. En aquests set mesos, però, Pashinian només ha tingut nou escons al Parlament unicambral i s’ha mantingut al poder amb suports de conveniènc­ia. L’antic periodista i activista, de 43 anys, havia de convocar eleccions.

El 16 d’octubre, Pashinian va dimitir i va utilitzar artificis legals perquè no fos tornat a votar a la càmera i pogués fixar una data electoral. Disposava de garanties. El majoritari Partit Republicà sorgit amb la independèn­cia de l’URSS no va presentar un candidat alternatiu, cosa que segons algunes opinions hauria provocat “una segona revolució”. De fet, els republican­s ni tan sols es van presentar a les eleccions municipals a la capital, Erevan, on viu prop d’un 40% dels 2,4 milions d’habitants d’Armènia. El candidat de Pashinian, Hayk Marutyan, va guanyar per més d’un 80%.

Avui les enquestes donen als representa­nts del vell règim amb prou feines entre un 2% i un 3% del vot, un percentatg­e que sembla exagerat per curt. És molt més probable que superi el límit d’un 5%. A l’aliança My Step li atorguen entre un 60% i un 70%. En segon lloc se situa Pròspera Armènia, de l’oligarca i col·laborador de qualsevol que ocupi el poder (Pashinian inclòs) Gagik Tsarukian. L’eufòria de la revolució s’ha dissipat, però es manté l’esperança que arribi un canvi. En aquest sentit, Pashinian ha insistit en el missatge que ara qui té el poder és “la gent” i que es retirarà de seguida que l’hi demanin. En una recent intervenci­ó es va dirigir als que (per falta de cultura democràtic­a) s’haurien estimat més que el Partit Republicà no es presentés: “No vull republican­s al Parlament. Vull gent nova”, va dir. Al maig va prometre que a Armènia no hi tornarien a votar els morts ni hi hauria més compra de vots. També va anunciar que faria neteja. Divendres, l’expresiden­t i expremier Robert Kotxarian era detingut després d’un vaivé judicial. El mateix dia era capturat a Praga un nebot del també expresiden­t Serj Sargsian, l’home a qui Pashinian va expulsar del poder el 23 d’abril.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain