La Vanguardia (Català)

Culpable d’assassinat el neonazi que va atropellar una dona a Virgínia

- FRANCESC PEIRÓN

Quan divendres a la nit el van tornar a portar a la sala del tribunal, James Fields, de 21 anys, va fer un gest amb el cap a la seva mare, asseguda allà a la vora.

Quan va escoltar el veredicte la seva cara no va expressar cap emoció. El neonazi Fields va ser declarat pel jurat culpable d’un delicte d’assassinat 16 mesos després que, en concloure una marxa de supremacis­tes blancs a Charlottes­ville (Virgínia), arremetés amb el seu cotxe contra una marxa antifeixis­ta. Va matar Heather Heyer, de 32 anys, i va deixar prop de 40 ferits, alguns de molta importànci­a. Aquest veredicte, que inclou la culpabilit­at per nou càrrecs més (per greus lesions o per haver fugit), li pot suposar una sentència a perpetuïta­t. Aquest procés comença demà amb el mateix jurat, que va quedar commogut per les declaracio­ns dels superviven­ts.

La desolació silenciosa de la mare de l’acusat va contrastar amb els sanglots, les abraçades i manifestac­ions de satisfacci­ó.

El resultat d’aquest judici ofereix a Charlottes­ville, ciutat progressis­ta, un cert rescabalam­ent després d’aquelles imatges de l’agost del 2017, amb hordes de tipus que entonaven eslògans propis de les SS i marxant amb torxes com es feia al Berlín dels anys trenta.

Resulta arriscat tractant-se d’un president que un dia sí i un altre també s’enfanga en les arenes movedisses de l’autoritari­sme, però aquell cap de setmana marca un dels punts més baixos de la Casa Blanca de Trump. Llavors es va mostrar condescend­ent amb els

Fields afronta des de demà el procés per a una sentència que el pot deixar tota la vida a la presó

que aniquilari­en la democràcia afirmant que “hi ha bona gent en els dos bàndols”.

Fields va viatjar des d’Ohio i, segons el fiscal, ja va anar a Virgínia, a una manifestac­ió convocada per salvar l’estàtua del general confederat Robert E. Lee, amb la intenció de causar danys.

“Nosaltres no som els que hem d’anar amb compte”, va respondre a la petició de la seva mare que es cuidés quan va sortir de casa amb rumb a Charlottes­ville. El seu text anava il·lustrat amb una fotografia d’Adolf Hitler. Mesos abans ja havia advertit: “Teniu dret a protestar, però jo arribo tard a la feina”. Heather Heyer no hi va arribar mai més.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain