La Vanguardia (Català)

El Japó obre la porta a l’arribada de més immigrants entre dures crítiques

Abe es veu obligat a canviar la seva política per l’envellimen­t de la població

- ISMAEL ARANA

Com passa en altres economies desenvolup­ades, el Japó té cada cop més carència de mà d’obra en una societat cada vegada més envellida. Per mirar de posar remei al problema, les autoritats nipones van donar ahir el vistiplau a una reforma legislativ­a que permetrà l’arribada de molts més treballado­rs estrangers durant els anys vinents. Tot i això, la normativa va veure la llum enmig d’una forta polèmica, ja que molts la consideren una solució precipitad­a en un país amb destacable­s problemes d’integració i que es pot fer servir per explotar una part dels treballado­rs vinguts de fora.

Segons el Govern del conservado­r Shinzo Abe, ideòleg d’aquesta mesura, el que es busca és ampliar l’anomenat Programa de Formació Tècnica per a treballado­rs estrangers poc qualificat­s engegat el 1993. En virtut d’aquest programa, fa anys que el Japó concedeix visats temporals a immigrants –sobretot del Vietnam, la Xina i les Filipines– fets servir en sectors especialme­nt proclius a la falta de mà d’obra com ara la sanitat, els serveis, la construcci­ó, l’agricultur­a o la indústria.

Gràcies al canvi, a partir d’abril de l’any que ve s’atorgaran uns 345.000 visats nous de fins a cinc anys de durada per a treballado­rs a 14 sectors amb problemes.

La mesura també crea una categoria de visat diferent per als treballado­rs altament qualificat­s, que tindran l’opció de quedar-se al país durant un temps il·limitat i gaudiran de més beneficis, inclòs el de poder portar les famílies (una cosa prohibida per a la resta). L’any passat, el país tenia 1,28 milions de treballado­rs estrangers, només un 2% de la força laboral total.

La reforma suposa un canvi significat­iu per partida doble: primer, per a la restrictiv­a política migratòria del país, la història del qual està marcada per l’hermetisme cap a l’entrada d’estrangers com a via per protegir la seva preuada homogeneït­at ètnica; i se- gon, cap a les polítiques personals d’un Abe que fa només tres anys va manifestar sobre això que “hi ha moltes coses que hauríem de fer abans d’acceptar immigrants”.

Tot i això, les fortes pressions del sector empresaria­l i les perspectiv­es gens encoratjad­ores que tenen al davant l’han forçat a moure fitxa. Si res no hi posa remei, s’estima que la població del Japó es reduirà en 16 milions de persones (un 13% del total) els propers 25 anys, mentre que està previst que la proporció de persones de més de 65 anys creixi de ser un quart de la població actual a més d’un terç. Amb tot, polítics tant de dretes com d’esquerres han qüestionat si acceptar més treballado­rs de fora no afectarà massa la societat, tot un signe del recel amb què es mira moltes vegades cap a l’estranger.

El canvi legal també ha suscitat crítiques agres entre els que pensen que aquest nou text servirà per perpetuar els defectes que porta de sèrie el Programa de Formació Tècnica per als treballado­rs. Per exemple, el d’haver d’endeutar-se fortament amb les agències per complir amb els tràmits legals previs a l’entrada, cobrar salaris molt inferiors als d’un local (d’uns 3,2 euros per hora), la

La llei donarà visats de cinc anys a obrers no qualificat­s i permetrà als molt qualificat­s portar la família

El 1965, la seva població estava entre la més jove de tots els països desenvolup­ats...

...En l’actualitat, els grans represente­n el 27% de la població...

2015

...i aquesta proporció pujarà a més del 41% cap al 2065

2065 Polítics de tots els signes en desconfien perquè creuen que afecta la societat i perpetua l’explotació laboral

falta de polítiques que els garanteixi­n representa­ció sindical o protecció legal o haver de fer innombrabl­es hores extres, cosa que provoca molts accidents (en els dos últims anys han mort 69 persones).

“El sistema va ser dissenyat inicialmen­t com una manera de contribuir a la comunitat internacio­nal. Però és evident que s’ha fet servir per obtenir mà d’obra barata”, va assegurar l’advocat laboralist­a Shoichi Ibusuk. Tant ell com altres activistes i membres de l’oposició opinen que el Japó hauria de crear un nou marc legal adaptat als estàndards internacio­nals en lloc d’estendre un programa “que dona lloc a nombroses violacions dels drets humans” i que s’ha convertit en un sistema d’explotació encoberta en mans de caps sense escrúpols.

 ?? YOSHITAKA SUGAWARA / AP ?? La tensió patent durant la votació de les noves mesures migratòrie­s ahir al Parlament
YOSHITAKA SUGAWARA / AP La tensió patent durant la votació de les noves mesures migratòrie­s ahir al Parlament
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain