La Vanguardia (Català)

La Xina amenaça el Canadà si no allibera l’executiva de Huawei

- Servei especial

El Govern xinès va amenaçar ahir el Canadà amb severes conseqüènc­ies si no allibera immediatam­ent Meng Wanzhou, la directora de finances de Huawei, detinguda a començamen­ts de mes a Vancouver quan feia una escala a l’aeroport. La petició d’arrest la van tramitar els Estats Units, que acusen la filla del fundador de l’empresa de telefonia d’intentar saltar-se les sancions comercials imposades a l’Iran.

El Ministeri d’Afers Exteriors de la Xina va instar el Canadà a alliberar immediatam­ent Meng, va qualificar el cas d’“extremadam­ent desagradab­le” i va advertir “que és il·legal i no té cap raó de ser”. En espera d’una decisió final sobre l’extradició que es podria acordar demà, la directora financera de Huawei està acusada d’encobrir les connexions del gegant de telefonia xinès amb una companyia (Skycom) que va intentar vendre equipament tecnològic a l’Iran, una cosa prohibida per les sancions nord-americanes imposades a Teheran pel seu programa nuclear. Si es confirmés l’extradició als Estats Units per conspiraci­ó, Meng es podria enfrontar a una pena màxima de 30 anys de presó.

En un breu comunicat, el Ministeri d’Exteriors xinès va assenyalar que el viceminist­re Le Yucheng ha advertit l’ambaixador canadenc a Pequín que alliberi Meng Wanzhou i l’ha convocat per presentar-li “una protesta enèrgica”. El comunicat és molt clar en l’advertènci­a –“El Canadà ha d’alliberar-la o acceptar tota la responsabi­litat”–, però sense especifica­r les conseqüènc­ies que se’n derivarien, que bé podrien estar encaminade­s a congelar alguns fluxos d’importació i exportació entre els dos països, segons apunten els experts. “Probableme­nt hi haurà una aturada total pel que fa a visites de primer nivell i en alguns intercanvi­s comercials”, va explicar a Reuters David Mulroney, exambaixad­or canadenc a la Xina.

La detenció de Meng va tenir lloc el mateix dia en què el president dels Estats Units, Donald Trump, es reunia a l’Argentina amb el mandatari xinès, Xi Jinping, a la recerca d’una resolució pacífica a la guerra comercial entre les dues economies més grans del món. Divendres, la ministra d’Exteriors canadenca va subratllar les bones relacions que hi ha entre el seu país i la Xina, cosa que va tornar a recalcar ahir el primer ministre, Justin Trudeau.

 ?? MAXIM SHIPENKOV / EFE ?? Meng Wanzhou
MAXIM SHIPENKOV / EFE Meng Wanzhou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain