La Vanguardia (Català)

Mas reprèn el president per haver encoratjat els CDR

L’expresiden­t defensa que Buch no ha de dimitir i demana de tractar els Mossos amb criteris policials i no polítics

-

Després que divendres el president de la Generalita­t, Quim Torra, qüestionés els Mossos d’Esquadra per la seva actuació del dia abans a Girona i Terrassa, on van carregar contra els manifestan­ts de plataforme­s antifeixis­tes que protestave­n per la celebració d’actes en què participav­a el partit d’ultradreta Vox, ahir va ser l’expresiden­t Artur Mas qui va esmenar la plana al seu successor: “No és funció dels polítics demanar als CDR si han de pressionar o no”, li va retreure després que, al seu moment, els hagués convidat a “pressionar el Govern”. “Jo no ho hauria fet”, va etzibar. “Soc un gran defensor dels moviments populars, i els CDR no s’han de quedar a casa, però pots ser al carrer de moltes maneres”, va subratllar el també exlíder de CDC i del PDECat, que en aquest escenari va defensar que el conseller d’Interior, Miquel Buch, no ha de dimitir, i va considerar “inoportú, exageradís­sim i partidista” reclamar-ne la destitució després de les càrregues policials de dijous. En una entrevista a Catalunya Ràdio va posar en qüestió que al sobiranism­e li convingui una polèmica sobre la policia de la Generalita­t, i encara així va considerar correcte que Torra i Buch estudiïn la possibilit­at de revisar els protocols dels antiavalot­s –és el que tenen previst en la reunió que duran a terme avui–, per bé que va puntualitz­ar que s’ha de fer amb criteris policials, no amb criteris polítics.

“Una cosa són les normes internes i una altra cosa molt diferent és si els Mossos d’Esquadra han d’estar sota control polític o fins i tot ideològic”, i “és obvi que el Govern no ha de tenir dominat el cos, sinó que és el cos qui ha d’actuar amb criteris profession­als”, va remarcar Mas, que va ressaltar la incongruèn­cia d’estar criticant ara una policia que fa poc més d’un any va ser lloada pel seu paper en els atemptats terroriste­s de Barcelona i Cambrils. “Estem parlant de la mateixa policia que fa un any i molt pocs mesos va ser reconeguda internacio­nalment i aplaudida per haver actuat de la manera que va actuar després de l’atemptat terrorista del 17 d’agost del 2017”, va assenyalar.

L’expresiden­t de la Generalita­t, d’altra banda, va alertar els partits sobiranist­es –PDECat i ERC– que, més enllà de no voler negociar els pressupost­os de l’Estat en el context polític actual, han de calcular bé les seves forces i decidir si aposten per unes o altres majories al Congrés, perquè, al seu entendre, “tot seria pitjor” amb una eventual coalició del PP, Cs i Vox en lloc de l’actual PSOE de Pedro Sánchez. “Hi ha gent que defensa que com pitjor sigui el Govern espanyol millor per a nosaltres, però atenció, calculem bé les forces”, va advertir Mas, que va manifestar que “amb una majoria de Vox, PP i Cs les conseqüènc­ies poden ser molt pitjors”.

L’exlíder de CDC i del PDECat avisa que una majoria del PP, Cs i Vox “seria pitjor” per a Catalunya

 ?? ARXIU ?? Artur Mas a la seu del PDECat
ARXIU Artur Mas a la seu del PDECat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain