La Vanguardia (Català)

Sense fam d’unitat

- Isabel Garcia Pagan

L’independen­tisme té un problema de lideratges però no de vehemència en els seus discursos. El president Torra diu que la Constituci­ó és “una presó”; el vicepresid­ent, que no cediran al “xantatge” de Pedro Sánchez amb els pressupost­os, i la consellera de Presidènci­a, que el Consell de Ministres del 21-D a Barcelona és “una provocació”. La unanimitat declarativ­a no es trasllada a les estratègie­s, i ni la vaga de fam dels presos, ni els dejunis solidaris compartits ni el xàrter contractat per assistir a la posada de llarg del Consell per la República converteix­en l’enfrontame­nt polític intern en més digerible. Hi ha acord per evitar un avançament electoral a Catalunya, però la resta delcalenda­riescapaal­sdecrets en mans del president i agita les estratègie­s.

L’última reunió mantinguda a Brussel·les entre Junts per Catalunya, ERC i la CUP va servir com a teràpia de grup, però la intervenci­ó sobre els problemes i conflictes que els enfronten, des del Govern fins al Parlament, va ser escassa. A l’independen­tisme el reconforta exhibir la seva heterogene­ïtat, i així hi ha dubtes sobre el camí que s’ha de seguir, els beneficis de transitar-lo plegats i, fins i tot, por d’exposarse. Els conflictes es cronifique­n o es magnifique­n, i es posa en dubte una autoritat policèfala i manifestam­ent inoperativ­a.

Hi ha vaga a Lledoners, però no hi ha fam d’unitat. Torra ha situat el seu imaginari polític en el moment de la sentència i ERC ha trobat la seva zona de confort en el fet de reivindica­r la necessitat d’augmentar la base independen­tista per apuntalar el projecte. El president no té aspiracion­s polítiques i les enquestes avalen la tàctica dels republican­s davant la dispersió ideològica dels seguidors de Puigdemont. Així doncs, només queden discursos. I problemes.

El Consell per la República va arrencar ahir en un teatre de la capital europea amb crides de Carles Puigdemont a la unitat de l’independen­tisme, però la gestió ordinària a Catalunya, sota la presidènci­a de Torra, més que trencar fronteres trenca aliances. El Govern viu al dia i la seva capacitat de resistènci­a està a prova. Els pressupost­os de la Generalita­t poden apaivagar les vagues de la sanitat i l’educació de la setmana passada; la crisi oberta al voltant dels Mossos d’Esquadra és una altra cosa: ja no permet mitges tintes ni falses lleialtats, i fa irreconcil­iable l’independen­tisme governamen­tal amb l’anticapita­lista, i provoca un conflicte emocional a Torra.

El president qüestiona el seu conseller d’Interior sense cessar-lo, i se situa entre JxCat i la CUP; el conseller qüestiona l’actuació d’alguns dels seus homes com a policia democràtic­a, i els mossos qüestionen els seus comandamen­ts polítics. Miquel Buch ja és la baula feble del Govern: qui xoca amb la realitat quan els discursos es dispersen, i la seva gestió evidencia que l’estratègia independen­tista unitària està més lluny del que sembla i no passa per Waterloo.

Buch ja és la baula feble del Govern: qui xoca amb la realitat quan els discursos es dispersen

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain