La Vanguardia (Català)

Le Pen i Wilders acullen el partit amb els braços oberts

Cordó sanitari a l’extrema dreta al Parlament Europeu

- Brussel·les. Correspons­al JAUME MASDEU

Si al mes de maig Vox arriba al parlament europeu, trobarà una casa i una família que el rebrà amb els braços oberts. Hi ha un grup parlamenta­ri en què encaixa com l’anell al dit. Es tracta del d’Europa de les Nacions i de les Llibertats (ENL) –que es va formar no sense dificultat­s: va tardar un any a aconseguir-ho–, que s’ha convertit, amb els seus 34 diputats, en el grup parlamenta­ri més petit. La força dominant és el Reagrupame­nt Nacional de Marine Le Pen. A més a més, hi figuren la Lliga italiana, el Partit de la Llibertat holandès, de Wilders, el Vlaams Belang flamenc, tres petites formacions alemanyes, poloneses i austríaque­s i una trànsfuga del UKIP britànic.

Que són potencials amics de Vox ho demostra l’efusivitat amb què van rebre els seus resultats tant Marine Le Pen, –“vives i caloroses felicitaci­ons (...) a un moviment jove i dinàmic”, va escriure en un tuit–, com l’holandès Geert Wilders. La pujada de les pulsions populistes a Europa ha atret Steve Bannon, l’antic assessor de Donald Trump, que ahir va participar en una reunió al Parlament flamenc conjuntame­nt amb Marine Le Pen. Sota el guiatge del Vlaams Belang, es van mobilitzar perquè Bèlgica no signi el pacte de migració de les Nacions Unides, un tema que està posant en perill l’estabilita­t del govern belga.

En aquesta legislatur­a la influència d’aquest grup d’extrema dreta (ENF) al Parlament Europeu ha estat reduïda. Com a grup, recapten més ingressos i disposen de més temps de paraula, però la seva capacitat d’iniciativa ha estat mínima. D’una banda, pel cordó sanitari de la resta de forces, que els va barrar el pas a la Mesa o a les presidènci­es de comissions, i, de l’altra, perquè han fet servir la cambra com a altaveu mediàtic, però poc més.

En el pròxim Parlament qui pot

Els liberals estan preocupats pel possible pacte de Ciutadans amb l’extrema dreta

fer un salt significat­iu no és només l’extrema dreta, sinó el conjunt de forces situades a la dreta dels populars. Actualment estan enquadrade­s en tres grups que sumen 150 diputats. Si disposen de més diputats i aconseguei­xen unificar grups, el seu pes augmentarà exponencia­lment. No serà fàcil, perquè les seves prioritats són diferents: van des dels que prioritzen l’eurofòbia fins als que la combinen amb el seu extremisme ideològic. Un pacte del PP amb Vox a Andalusia no hauria de crear malestar al PPE; n’hi ha precedents, però més delicat seria pels liberals (ALDE) veure Albert Ribera de la mà d’Abascal. El líder liberal, Guy Verhofstad­t, en el mateix tuit en què felicitava Ciutadans pels seus resultats andalusos, advertia del perill de l’extrema dreta. “Afrontem una batalla per l’ànima d’Europa”, va escriure en una piulada per referir-se als extremiste­s.

 ?? ALESSANDRO DI MEO / EFE ?? Le Pen en una trobada amb Salvini aquest any a Itàlia
ALESSANDRO DI MEO / EFE Le Pen en una trobada amb Salvini aquest any a Itàlia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain