La Vanguardia (Català)

Les municipals, el trampolí per fer-se un lloc a Catalunya

-

Catalunya no és aliena a l’ascens de Vox. El partit està experiment­ant un augment sensible del seu nombre d’afiliats, ja s’acosta als 1.200 (d’octubre a desembre ha pujat un 47%) i està multiplica­nt els actes de diferents formats, amb la presència, en molts d’aquests, de José Ortega Smith, una de les cares més mediàtique­s de Vox i habitual en programes de TV3, pensant en les municipals del maig. Eleccions a les quals aspira a tenir representa­ció a Barcelona i en ciutats de l’àrea metropolit­ana.

El primer símptoma de l’auge de la formació que lidera Santiago Abascal, que ells mateixos expliquen, en part, pel procés independen­tista, es va veure al mes de juny amb un acte que va reunir més de 2.000 persones a l’hotel Barceló Sants. Una posada de llarg en què es van donar a conèixer els líders de Vox a Catalunya, com ara el seu portaveu, Ignacio Garriga, un advocat que al seu dia va militar al PP de Sant Cugat, i el també advocat Jorge Buixadé, considerat l’ideòleg i que el 1995 va ser candidat de Falange a Tarragona.

El vincle de Vox amb Catalunya es remunta a la seva fundació ara fa cinc anys. Al darrere hi havia l’exlíder del PP català Alejo Vidal Quadras, que amb l’exministre de la UCD Ignacio Camuñas van intentar formar un partit de matriu conservado­ra i allunyat dels casos de corrupció del PP.

El seu fracàs a les europees va permetre que Abascal prengués el control del partit i el dirigís a posicions més extremiste­s, antieurope­es, antiglobal­itzadores i antiimmigr­ació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain