La Vanguardia (Català)

La CDU davant l’extrema dreta

-

ANGELA Merkel ja té successora al capdavant de la CDU. La seva delfina Annegret KrampKarre­nbauer, de 56 anys, es va imposar divendres per un estret marge (517 vots contra 482) a Friedrich Merz, i rellevarà la cancellera al capdavant de la gran formació de la dreta alemanya. La notícia és important per a la CDU, que en els darrers anys ha perdut força, a causa de la seva política proimmigra­ció –Alemanya ha acollit un milió i mig d’emigrants des del 2015–, i que es troba dividida a causa d’això. Però també és important a escala europea, en un moment d’avenços de les formacions d’extrema dreta, que ha arribat també a Espanya amb l’ingrés diumenge passat de Vox al Parlament andalús.

Després de divuit anys sota la direcció de Merkel, la CDU passa ara a mans de Kramp-Karrenbaue­r, que li garanteix la continuïta­t de la seva línia centrista, encara que segons fonts del seu partit la nova líder està una mica més a la dreta que Merkel (ahir va fer palesa aquesta direcció en proposar –amb el vot dels congressis­tes– el conservado­r Paul Ziemiak per al càrrec de nou secretari general de la CDU). En qualsevol cas, no és tant conservado­ra com Merz, un financer multimilio­nari que tornava a la primera línia de la política catorze anys després d’apartar-se’n arran d’una picabarall­a amb Merkel.

Kramp-Karrenbaue­r tindrà com a primer objectiu recompondr­e la unitat de la CDU. I, tot seguit, mantenir i enfortir el perfil de la seva formació, que és de referència a Alemanya i a Europa. Entre altres motius, perquè fins ara el partit conservado­r alemany s’ha resistit a pactar amb els ultradreta­ns, representa­ts al seu país per la formació AfD, que continuen creixent, i ha establert una clara línia divisòria entre les formacions que defensen els valors fundaciona­ls de la Unió Europea i aquelles que no ho fan.

No és aquesta una posició sempre secundada en aquests temps de populismes, però sí que és una posició que cal defensar tant sí com no. Sempre ha estat necessari fer-ho. I més ho és ara. Un cop d’ull a l’escena política continenta­l ens recorda que els moviments populistes i ultradreta­ns tenen ja una presència consolidad­a a tot Europa. A la mateixa Alemanya, l’AfD va obtenir en les eleccions d’octubre una considerab­le representa­ció al Bundestag (92 dels 709 diputats). Marine Le Pen, ara al capdavant del Reagrupame­nt Nacional, va aconseguir en la segona volta de les últimes presidenci­als franceses fins a onze milions de vots. La LligaNord participa en el Govern d’Itàlia i ha col·locat Matteo Salvini com el seu home fort. També a Àustria els ultradreta­ns de l’FPÖ són socis de govern dels conservado­rs. Per no parlar del partit Llei i Justícia que governa a Polònia o del Fidesz que fa el mateix a Hongria, etcètera.

Res no fa pensar que Kramp-Karrenbaue­r vulgui posar obstacles perquè Merkel, rellevada ja al capdavant de la CDU, continuï com a cancellera fins al 2022, com és la seva voluntat. Això evitaria turbulènci­es a les aigües de la dreta alemanya i permetria a Kramp-Karrenbaue­r preparar-se per lluitar, quan arribi el dia, per la cancelleri­a. De moment, les declaracio­ns que va efectuar ahir són de perfil constructi­u: “No n’hi ha prou –va dir– amb atacar el rival polític. Hem de tenir les nostres pròpies idees”, en defensa d’una “Europa resistent a l’eurocrisi i amb interessos de seguretat comuns”. Tant de bo sigui així. Perquè, en aquesta hora d’avenç dels populismes, una CDU reforçada i compromesa amb els principis fundaciona­ls de la Unió Europea és més necessària que mai.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain