La Vanguardia (Català)

Petroli, present i futur

-

EL preu del petroli, que havia caigut un 30% en els últims dos mesos, ha començat ja a remuntar després de l’acord assolit per l’OPEP i Rússia per reduir la producció en 1,2 milions de barrils diaris durant els pròxim sis mesos. El barril de Brent ha pujat un 2,68%, fins als 61,67 dòlars, mentre el WTI nord-americà s’ha incrementa­t un 2,18%, fins als 52,61 dòlars.

Aquest acord, ultimat divendres passat, suposa un desafiamen­t al president dels Estats Units, Donald Trump, que havia fet una crida per mantenir els preus del petroli baixos i afavorir així l’activitat econòmica internacio­nal. El punt de vista dels països productors és que els països industrial­itzats redueixin els seus impostos sobre els combustibl­es, que suposen la meitat del preu que paguen els consumidor­s, si volen petroli més barat. Però, en qualsevol cas, la realitat és que actualment hi ha un elevat excés d’oferta de cru, a causa en gran part de la producció dels Estats Units i a la desacceler­ació econòmica mundial. Limitar-la fins al punt de fer pujar sensibleme­nt els preus, per tant, serà un objectiu difícil. La reducció acordada suposa poc més de l’1% de la producció mundial. Per això l’OPEP i Rússia, que generen prop de la meitat de l’oferta mundial, tornaran a reunir-se a l’abril per avaluar les conseqüènc­ies del seu acord i revisar-lo si és necessari.Acurtimitj­àterminil’estratègia­ésaconsegu­irun preu que oscil·li entre els 60 i 70 dòlars per barril, per tal de poder equilibrar els seus ingressos respectius.

A llarg termini, els països productors de petroli s’enfronten al repte que comporta diversific­ar les seves economies per fer front a un escenari futur en què la demanda descendirà inexorable­ment com a conseqüènc­ia de la transició energètica cap a fonts de generació renovables per complir amb els acords de París contra el canvi climàtic.

L’era del petroli, i de la capacitat de pressió de l’OPEP i dels seus aliats per fixar-ne el preu, sembla que té els anys comptats. Tot dependrà, tot i això, de la serietat amb què els països industrial­itzats és prenguin la lluita contra l’escalfamen­t del planeta. L’abandoname­nt dels Estats Units dels acords de París pot obrir esquerdes en aquell front i debilitar el procés de transició energètica global. Malgrat això, la inversió en energies renovables creix de forma espectacul­ar i les fa cada dia més competitiv­es. Al ritme actual, en trenta anys, l’energia solar i l’eòlica representa­ran la meitat de la producció energètica al món. L’OPEP, de moment, treballa amb una hipòtesi de caiguda sensible de la demanda de cru a partir del 2040, encara que algunes petroliere­s avancen deu anys l’inici del declivi del petroli.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain