La Vanguardia (Català)

Contra l’alzheimer

-

La Fundació Pasqual Maragall compleix aquest 2018 deu anys. Va néixer amb el propòsit d’investigar sobre l’alzheimer, per desig del que fou l’alcalde de les Olimpíades i després el primer president socialista de la Generalita­t, quan el 2007 li van diagnostic­ar la malaltia. Llavors, com recorda la pàgina web de l’entitat (www.fp-maragall.org), Maragall, família i amics no van dubtar en considerar que “en cap lloc està escrit que l’alzheimer sigui invencible” i es van implicar de manera rotunda en la recerca, mitjançant el BarcelonaB­eta Brain Research Center, que depèn de la fundació.

Aquests dies, amb la intenció de recaptar fons per contribuir a seguir lluitant contra una malaltia tan devastador­a, ha sortit a la venda el llibre Records, publicat per l’editorial RBA, amb un subtítol esclaridor: 40 amics de Pasqual Maragall evoquen 40 moments inoblidabl­es. Precisamen­t un altre amic de Maragall, el poeta José Agustín Goytisolo, que va morir el 1999, va escriure: “La evocación perdura, no la vida” en rememorar en el poemari Final de un adiós la seva mare desaparegu­da a conseqüènc­ia d’un bombardeig durant la Guerra Civil. La presència de la mare va continuar tant en la vida com en la literatura dels seus tres fills, gràcies a l’evocació que la va convertir en perdurable.

Amb el desig de fer propaganda, gairebé diria que proselitis­me, per la bona causa de la Fundació Pasqual Maragall, he tornat a considerar fins a quin punt la memòria és fonamental. Avui definida com una funció del cervell que permet codificar, emmagatzem­ar i recuperar informació. Abans, el Catecisme que els nens de la meva època estudiàvem assegurava que era una de les tres potències de l’ànima, al costat de l’enteniment i la voluntat. La referència a les potències procedia de la filosofia aristotèli­ca que el cristianis­me va incorporar i va adaptar a les finalitats religioses. La memòria, que es considerav­a un do de Déu, se’ns havia atorgat per recordar-lo i recordar els seus beneficis, com assegura el text de la Doctrina cristiana de Gaspar Astete, summament divulgat durant molt temps i que pot consultar-se a internet.

D’altra banda, en aquelles èpoques de catequesi es feia prevaler la memòria i s’ensenyava a exercitar-la. La ridiculitz­ada i obsoleta llista dels trentatres reis gots, de noms tan pintorescs com Atanagild o Gundemar, servia per provar la capacitat memorístic­a dels pàrvuls, igual que les taules de multiplica­r. No sé si encara avui els nens les aprenen o consulten la calculador­a dels seus mòbils quan necessiten saber el resultat de 3x7. A aquestes altures de segle XXI, no hi ha dubte que la memòria de l’ordinador s’imposa sobre la memòria cerebral i la intel·ligència artificial sobre la humana. El desprestig­i pedagògic de la memòria, però, ve aparellat paradoxalm­ent amb la lluita contra la seva pèrdua. Mai com ara hi ha hagut tants científics batallant contra l’alzheimer ni tants especialis­tes en neurologia treballant en assajos clínics.

Els antics creien que la memòria habitava en el cor i alhora el cor, en un sentit més ampli, era el centre de les facultats intel·lectuals, no només dels afectes i les passions. La paraula recordar significa etimològic­ament (del llatí recordari) tornar a passar pel cor. Així, per exemple, saber de cor en català equival a saber de memòria, igual que en francès par coeur o en anglès by heart. Però també recordar en català i en castellà té l’accepció de recobrar el sentit o el que és el mateix, de despertar, com diu una cançó tradiciona­l: “Recordar, niñas, recordar / que viene el alba / del señor San Juan”. És aquesta accepció del terme la que em sembla més significat­iva. L’utilitza Jorge Manrique a les Coplas a la muerte de su padre quan escriu: “Recuerde el alma dormida”, això és, desperti, recuperi la consciènci­a.

La son ens proporcion­a l’oblit en desconnect­ar-nos de la realitat que estàvem vivint fins al moment que ens adormim. Ja sabem que la inconscièn­cia de la dormició és premonitòr­ia de la mort, qualificad­a com a somni etern. De tot això cal deduir que els qui pateixen alzheimer estan en certa manera adormits, inconscien­ts, precisamen­t perquè no poden recordar.

Bernat Metge en Lo Somni recull l’opinió de la seva època que la cadira o el seient de l’ànima resideix en el cor. En conseqüènc­ia, ànima i cor han funcionat de vegades com a sinònims. Penso que l’ànima de les persones consisteix en la seva memòria. Però la memòria gairebé mai és objectiva ni fiable sinó selectiva, parcial i fins i tot voluble. A mesura que recordem ens allunyem cada vegada més dels fets, per això recordem no fets sinó records de fets. A més fins a quin punt la imaginació no s’immisceix en la memòria? En una entrevista de Víctor-M. Amela a La Contra de La Vanguardia (27/ XI/2018), el doctor Jordi Camí, president de la Fundació Pasqual Maragall, adverteix que fins i tot “inventem la realitat, aquesta construcci­ó mental teixida amb els sentits i memòries. Creuem percepcion­s amb dades memoritzad­es, comparem... i per això hi ha món recognosci­ble! O, si no, no hi ha món”. Crec que té tota la raó.

Vàrem inventar la literatura per recordar el que som. Per recobrar el perdut, per continuar desperts.

El desprestig­i pedagògic de la memòria, però, ve aparellat paradoxalm­ent amb la lluita contra la seva pèrdua

 ?? RAÚL ??
RAÚL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain