La Vanguardia (Català)

Tots som pops

- Xavi Ayén

Assumint el risc de ser incapaç de tornar a demanar mai un pop a la gallega (tant que m’agrada...) em vaig submergir en dos assajos popòlegs acabats de publicar, Otras mentes (Taurus), del submarinis­ta i filòsof de la ciència Peter Godfrey-Smith, i El alma de los pulpos (Seix Barral), de la naturalist­a Sy Montgomery. Pot dir-se que tots dos han conegut tot el que un humà pot conèixer aquests cefalòpode­s, o sigui, han tingut contacte directe amb ells, tant en les seves immersions en oceans com en tancs d’aquaris.

Els seguidors d’aquest nou corrent literari –que anomenarem pop non-fiction– defineixen Montgomery com una barreja d’Indiana Jones i Emily Dickinson, per la seva depurada ambició literària. I Godfrey-Smith és més aviat com un comandant Cousteau que s’hagués llegit els grans clàssics de la filosofia occidental. Creu que estudiant el mar –d’on tots venim–, i sobretot el pop, es pot arribar a conclusion­s sobre l’origen de la consciènci­a. Afirma que aquest animal és “el més semblant a una intel·ligència extraterre­stre que pot trobar-se a la terra” (ja ho intuïen a la pel·lícula Arrival).

En els dos llibres, veiem pops fent coses que no haguéssim cregut mai: quan es troben un submarinis­ta estenen els tentacles mostrant curiositat tàctil i, en captivitat, si els cau malament el cuidador –reconeixen persones concretes, fins i tot amb escafandre– no dubten a llançar-li un raig de dos litres d’aigua a tot el clatell. Però si vostè els cau bé, poden agafar-lo amb el tentacle convidant-lo a acompanyar-los diversos metres per ensenyar-li el seu cau. Si s’estimen algú, l’abracen sense fer força amb els seus vuit braços. Impression­a veure’ls superar proves d’intel·ligència que crèiem vedat exclusiu de primats: trencaclos­ques, obrir pots amb menjar o ús d’eines.

A diferència de nosaltres, que tenim una intel·ligència jacobina, centralitz­ada en un cervell que ho dirigeix tot, la consciènci­a dels pops –que no tenen ni tan sols forma, ja que són capaços d’entrar en un forat de la mida del seu ull– funciona com una orquestra de jazz descentral­itzada perquè els seus braços contenen un munt de neurones i terminacio­ns capaces de veure, sentir o degustar.

No és estrany que alguns científics hagin apuntat que, quan els humans ens haguem carregat el món, podria substituir-nos com a espècie dominant un tipus evoluciona­t de cefalòpode. No hauríem de tenir cap problema en acceptar el pop com a animal de companyia. I aprendre alguna cosa de la seva flexibilit­at i adaptació al medi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain